Sentimen Semasa Pasaran Menjelang Pengumuman Percukaian US

51

US dolar meneruskan kenaikan berbanding matawang utama yang lain pada Rabu selepas data durable goods dikeluarkan pukul 8.30 malam tadi.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang utama yang lain naik 0.50% setakat pukul 10.45 malam yang merupakan paras tertinggi sejak 23 Ogos lepas.

Ketika ini permintaan untuk US dolar semakin meningkat selepas komen oleh Janet Yellen pada Selasa yang menunjukkan bank pusat akan terus menaikkan kadar faedah secara beransur-ansur walaupun dengan kadar inflasi di bawah 2%.

Kenaikan US dolar juga dilonjakkan oleh kelemahan matawang euro yang masih dibebani oleh faktor ketidaktentuan politik di Zon Eropah. Parti Angela Merkel mengalami pengurangan peratusan undian berbanding pilihanraya sebelum ini, dan memaksa Merkel membuat pakatan bagi membentuk kerajaan.

Tumpuan untuk US dolar ketika ini akan terarah kepada pengumuman perubahan percukaian oleh pentadbiran Trump pada pukul 3 pagi nanti.

Pasaran saham

Pasaran saham U.S dibuka lebih tinggi pada hari ini sehingga mencapai paras tertinggi sepuluh minggu lalu yang disokong oleh peningkatan 1.7% durable goods dan juga —-kelemahan matawang euro–. Berikut merupakan pergerakan indeks saham U.S dan Eropah setakat pukul 10.40 malam.

Dow 30 : -0.01
Nasdaq : +0.52%
S&P 500 : +0.05%

Euro STOXX 50 (Blue chips) : +0.75%
Indeks DAX (Jerman) : +0.45%
Indeks CAC40 (Perancis) : +0.29%
FTSE 100 (Britain) : +0.44%

Pergerakan saham penting bagi melihat risk appetite (citarasa kepada risiko) para pelabur dalam pasaran semasa. Anda perlu perkuatkan analisis fundemental untuk memahami risk appetite melalui saham.

Pasaran Komoditi

Pasaran emas juga terus mencatat kejatuhan selepas laporan durable goods dikeluarkan. Tambahan pula, disokong dengan pengumuman persetujuan Janet Yellen berkenaan kadar faedah.

Pasaran hadapan emas Comex jatuh sebanyak $13.24 atau 1.04% iaitu pada $1,288.58 setakat jam 11.00 malam. Kejatuhan ini merupakan yang paling tinggi sejak 25 Ogos.

Pasaran minyak mentah pula membuat sedikit kenaikan dalam pada hari ini (Rabu) dengan pasaran melihat kejatuhan inventori minyak mentah US yang ditunjukkan data EIA pukul 10.30 malam tadi adalah mengejutkan, kerana dengan penapisan minyak yang meningkat dalam masa yang sama.

Minyak mentah WTI: -0.13%
Minyak Brent: -0.81%

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat