Sentimen Terkini OPEC Menyebabkan Harga Minyak Jatuh Hari Ini

57

Harga minyak pada Rabu dalam sesi Asia jatuh dan berada di paras $47.91 setong bagi U.S. West Texas Intermediate (WTI) setakat pukul 2.40 petang waktu Malaysia. Manakala Brent oil berada di paras $48.97 setong.

Paras harga bagi kedua-dua jenis minyak mentah ini mencatatkan kejatuhan sedikit berbanding semalam yang mana minyak WTI didagangkan pada paras tertinggi $49.14 setong pada Selasa. Manakala minyak Brent (Brent-oil) mencapai paras $49.98 setong semalam.

Kenaikan pada Selasa dilihat sebagai reaksi pasaran ini kepada kebarangkalian pembekuan pengeluaran minyak dalam perjumpaan OPEC minggu hadapan. Pun begitu dalam sesi Asia pada hari ini harga menunjukkan kejatuhan berikutan keraguan kepada kemampuan OPEC untuk memeterai perjanjian ini.

Penganalisis komoditi di Reuters mengatakan minyak Brent (Brent-oil) mampu naik sehingga $49.85 setong yang ditandakan sebagai resistan dalam analisis teknikal.

Ric Spooner, penganalisis di CMC Markets pula mengatakan kejatuhan harga pada hari ini adalah sentiment terbaru yang menunjukkan pelabur meragui sama ada boleh memeterai perjanjian dengan Iraq dan Iran.

Pengeluaran minyak di kalangan ahli OPEC pada masa ini adalah 34 juta tong sehari dan para pelabur menjangkakan pengurangan keluaran minyak dalam 32 hingga ke 33 juta tong sehari.

Perjumpaan OPEC minggu depan akan membincangkan potensi pemotongan keluaran minyak dalam 4% ke 4.5% bagi semua ahli OPEC kecuali Libya dan Nigeria. Pun begitu, perjanjian ini sedikit terhalang oleh Iraq dan Iran yang mungkin tidak akan bekerjasama sepenuhnya.

Bagi Spooner, cara terbaik adalah mendapatkan persetujuan bagi memotong keluaran minyak di paras 33 juta tong sehari dan dengan cara ini pasaran akan melihat harga minyak naik ke paras $50 setong.

Kita dapat melihat dolar Kanada yang sedikit menguat sejak minggu lepas atas sebab perkembangan terbaru dalam pasaran minyak. Usd/Cad sudah bergerak dalam julat 200 pip sejak minggu lepas yang berada pada paras tertinggi 1.3587 dan mencecah paras terendah minggu ini di 1.3376 semalam.

 

Apa Jangkaan Anda Terhadap Keputusan Yang Bakal Dicapai Oleh OPEC Penghujung Bulan Ini?

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat