Serba Dinamik ‘Tunjuk Belang’ Setelah Umum Kontrak Bernilai RM286 Juta

2,480

Harga saham Serba Dinamik Holdings Bhd tampaknya pamer peningkatan sebanyak 5% atau dua sen kepada 42 sen pada sesi dagangan di Bursa Malaysia pada hari ini.

Peningkatan tersebut dipacu oleh pengumuman daripada Serba Dinamik yang menyatakan mengenai pemilikan kontrak yang bernilai RM286.3 juta ($67.7 juta) dari pelanggan Malaysia dan antarabangsa.

Sekitar 10.26 pagi, saham Serba Dinamik dilihat mencanak kepada 41.5 sen dengan menyaksikan 24 juta unit saham diperdagangkan.

Pada paras 41.5 sen, syarikat itu memperoleh nilai pasaran sekitar RM1.54 bilion berdasarkan kepada 3.71 bilion saham yang diterbitkan.

Melalui anak syarikatnya, mereka telah memperoleh dua kontrak dari syarikat minyak dan gas PT Pertamina EP di Indonesia dan tiga kontrak dari Gas Malaysia Distribution Sdn Bhd.

Pengajuan Serba Dinamik merangkumi perincian mengenai tujuh kontrak Malaysia tanpa nilai tertentu dan kumpulan itu juga ada memperoleh kontrak dari Hydro Village Private Ltd untuk projek tenaga air di Nepal.

Meneliti kepada kontrak itu, ia merangkumi perjanjian perkhidmatan sokongan minyak dan gas dengan pelanggan termasuk Petronas Dagangan Bhd dan Shell MDS (M) Sdn Bhd.

Penganalisis Public Invesment Bank Bhd, Nurzulaikha Azali menyatakan bahawa projek-projek tersebut dianggarkan dapat menjana margin keuntungan sekitar 17% pada tahap kasar.

Menilai ke tahap semasa, harga saham Serba Dinamik nampaknya telah menyusut daripada paras harga sekitar RM1.61 yang pernah dicatatkan pada 25 Mei 2021.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat