Seriuslah! $8 Juta Solana (SOL) Dalam Hot Wallet Lesap Macam Tu Je?

214

‘Makin banyak kes hacking kripto, masih selamat ke dunia aset digital ni?’

Sejumlah pengguna hot wallet berasaskan aset kripto Solana (SOL) mendapati akaun mereka digodam hacker dan mengalami kerugian terkumpul sebanyak $8 juta.

Kejadian penggodaman tersebut dilaporkan di laman Twitter dengan beberapa pengguna mendapati dana mereka hilang, dan mengeluarkan amaran supaya mengalihkan aset dari hot wallet ke cold wallet lain.

Difahamkan bahawa beberapa pengguna hot wallet kripto Phantom dan Slope serta platform pasaran non-fungible token (NFT), Magic Eden mengalami gangguan penggodaman tersebut.

Menyingkap kejadian, seorang pengguna Twitter melaporkan bahawa hampir $6 juta dana telah hilang dalam wallet Phantom dalam tempoh 10 minit sementara ada pula yang mendapati sebanyak $500,000 USDC lesap dari akaun mereka.

Menurut penyiasat blockchain, PeckShield, penggodaman yang meluas berlaku adalah disebabkan oleh ‘isu rantaian bekalan’ dieksploitasi untuk mencuri kata kunci pengguna di sebalik dompet terjejas.

Rentetan daripada itu, pihak Phantom pantas melaksanakan penyiasatan dan mencari dalang di sebalik masalah tersebut.

Pihak Magic Eden dan Slope juga dilihat cuba menenangkan keadaan dengan mengeluarkan kenyataan rasmi di laman Twitter masing-masing, menyatakan bahawa pasukan mereka sedang cuba menyelesaikan isu yang timbul.

Dalam pada itu, laporan lain menyatakan hampir 8,000 wallet telah digodam dengan $580 juta dihantar ke 4 alamat berbeza.

Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Ava Labs, Emin Gun Sirer pula berkata transaksi dilihat seperti sudah mendapat pengesahan dengan ‘kemungkinan penggodam sememangnya telah perolehi kata kunci persendirian.’

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat