Siap Siaga, Semua Bursa Kripto Di Negara Ini Dikenakan Peraturan Baharu!

1,192

“Mungkin ini adalah kebaikan untuk semua orang, tapi kenapa ada orang tak suka?”

Susulan ingin melindungi pengguna dan menggalakkan inovasi, kerajaan Australia yang rancang mengawal selia pasaran mata wang kripto telah mendedahkan bahawa bursa perlu mendapatkan lesen perkhidmatan kewangan daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia (ASIC).

Perbendaharaan Australia yang menerbitkan kertas perundingan bertajuk “Mengawal selia platform aset digital” pada 16 Oktober 2023 telah menggariskan rangka kerja pengawalseliaan dicadangkan untuk bursa kripto.

Jadi di sini dapat dilihat peraturan akan menyasarkan bursa kripto dan penyedia perkhidmatan, tetapi ia masih mengiktiraf kewujudan aset digital seperti token pembayaran, utiliti, sekuriti termasuk stablecoin.

Namun, beberapa aset digital tersebut mungkin tidak berada di bawah takrifan produk kewangan mengikut Akta Syarikat, oleh itu kertas kerja mencadangkan untuk membuat token mapping menjelang akhir tahun 2023.

Hal ini kerana perkara itu bukan sahaja dapat mengklasifikasikan pelbagai jenis kripto malah menentukan sama ada aset digital harus dikawal selia sebagai produk kewangan atau tidak.

Kertas perundingan tentang bursa kripto yang beroperasi di Australia telah dapat pelbagai reaksi susulan sesetengahnya melihatnya sebagai salah satu langkah positif yang boleh beri kejelasan dan kepastian dalam pasaran manakala yang lain mengkritiknya sebagai pendekatan agresif.

Menurut Pengarah Kraken Australia Jonathon Miller, Australia telah ketinggalan di belakang negara lain dalam melaksanakan rangka kerja kripto, jadi beliau berharap untuk berganding bahu bersama kerajaan untuk memastikan inovasi masa depan aset digital tidak diabaikan.

Sementara, peguam umum bursa kripto Australia Swyftx bernama Adam Percy pula menyokong cadangan itu susulan beranggapan pengguna kripto boleh mengakses teknologi blockchain sambil dilindungi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat