Siri Pengurangan Kadar Sudah Bermula! Adakah ECB Akan Meneruskannya Tanpa Jeda?

169

Bank Pusat Eropah (ECB) harus terus mengimbangi pertumbuhan ekonomi memandangkan tekanan inflasi yang masih berterusan dan menunggu sehingga ketidakpastian berkurang sebelum melakukan pengurangan kadar seterusnya, kata ketua ahli ekonomi ECB, Philip Lane, pada hari Selasa.

ECB telah mengurangkan kadar faedah pada hari Khamis lalu buat kali pertama sejak 2019 tetapi menahan diri daripada membuat janji untuk mengikuti langkah tersebut, walaupun Presiden ECB Christine Lagarde mencadangkan ini adalah langkah pertama dalam siri pengurangan kadar.

“Dalam dunia yang tidak pasti, salah satu cara untuk mengatasi ketidakpastian adalah dengan sedikit penantian; tunggu dan pastikan bahawa kita tidak mengambil langkah yang akan disesali,” kata Lane pada satu acara di Dublin.

Lagarde berkata pada hari Isnin bahawa ECB boleh menunggu lebih daripada satu mesyuarat sebelum menunggu kadar faedah lagi, dan semua komen mengenai kebajikan kesabaran telah dilihat sebagai isyarat bahawa kadar faedah akan kekal tidak berubah bulan hadapan.

Lane berhujah bahawa pertumbuhan gaji adalah ketidakpastian utama dan ini memerlukan kadar faedah yang tinggi cukup untuk menyekat pertumbuhan.

“Tahap ketidakpastian yang tinggi dan tekanan harga yang masih tinggi yang jelas dalam penunjuk inflasi domestik, inflasi perkhidmatan dan pertumbuhan gaji bermakna kita perlu mengekalkan pendirian monetari yang restriktif,” kata Lane dalam ucapannya di Dublin.

Pasaran melihat tidak lebih daripada satu pengurangan kadar sepanjang separuh kedua tahun ini dan antara tiga hingga empat langkah sepanjang 18 bulan akan datang.

Lane, yang merupakan tulang belakang keputusan dasar ECB, menambah bahawa ECB tidak komited kepada sebarang pelonggaran dasar lanjut selepas pengurangan kadar pada hari Khamis lalu, dan sebarang langkah susulan akan bergantung pada data yang diterima dan keputusan akan dibuat mesyuarat demi mesyuarat.

Lane berkata bahawa pertumbuhan gaji pemacu utama inflasi adalah tinggi kerana firma menyesuaikan gaji sebagai tindak balas kepada inflasi masa lalu tetapi beliau menjangka ia akan perlahan tahun hadapan.

Walaupun pertumbuhan ekonomi telah meningkat, ia nampaknya tidak mengancam untuk meningkatkan tekanan harga kerana permintaan dalam sektor yang paling sensitif terhadap kadar faedah masih perlahan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat