Ini Sebab Utama Anda Masih Gagal Dalam Forex Trading!

1,466

Adakah anda salah seorang yang sedang mencuba setiap strategi dalam forex trading? Tetapi masih lagi rugi dan rugi? Adakah anda percaya jika saya katakan bukanlah teknik forex itu yang menyebabkan anda gagal dan kerugian, tetapi ia adalah sebab diri ANDA sendiri.

Ya. Memang anda penyebabnya. Anda!

Sebenarnya teknik strategi forex pertama yang anda pelajari sejak kali pertama anda menceburkan diri ke bidang ini boleh memberikan keuntungan sama seperti strategi terakhir yang anda pelajari. Nak tahu kenapa?

Biar saya terangkan. Semua strategi atau teknik boleh memberikan anda keuntungan jika anda mengikuti syarat entry set-up yang telah dipelajari. Maknanya di sini anda hanya perlu trade jika ada set-up bukan terikut-ikut dengan chart yang sedang bergerak laju atau rakan-rakan yang sedang trade.

Tiada Strategi Forex yang akan Untung setiap masa

Apa yang menyebabkan sesebuah strategi forex itu Berjaya adalah bagaimana kebarangkalian keuntungan yang boleh dicapai dalam 10 atau 100 kali trade atau berapa peratus keuntungan dalam tempoh masa setahun. Apa yang menjadikan seseorang trader itu Berjaya adalah kebolehannya untuk tetap dengan satu teknik atau strategi walaupun dalam masa untung atau rugi.

Tetapi ramai newbie yang tidak mengetahui apa sebenarnya yang mereka tidak tahu. Itulah yang menyebabkan mereka melompat dari satu teknik kepada teknik yang lain.

Mereka juga tidak mengetahui bagaimana untuk memulakan trading yang sepatutnya menggunakan drawdown, dan menjadi takut bila entry terkena stoploss sebanyak dua kali berturut-turut dan terus mencari teknik-teknik terbaik yang mampu memberikan ‘holy grail’ kepada mereka.

Anda mesti selalu dalam keadaan macam ni kan?

Dengan setia menggunakan satu strategi, anda akan terus mahir dari hari ke hari dalam strategi itu walaupun ada masa anda mengalami kerugian. Ingatlah trading yang menguntungkan ni macam LRT, mesti ada satu lagi LRT akan datang jika kita tertinggal.

Melompat dari satu strategi kepada strategi lain hanya membuang masa dan duit anda, walaupun sebenarnya anda fikir ia tindakan yang positif dalam mencari ilmu untuk mengurangkan kerugian dalam trading. Ia sebenarnya tak membawa anda ke mana-mana pun selain semakin kehabisan duit.

Pilihlah strategi yang sesuai dengan personality anda dan dari segi masa trading. Tidak semestinya orang yang sibuk bekerja dan seorang suri rumah boleh menggunakan strategi yang sama. Ia mesti sesuai dengan keadaan semasa anda dan personality anda. Ingat bagaimana strategi trading forex itu mestilah diuji! Ia mestilah diuji dengan akaun demo dahulu dalam tempoh masa 6 bulan sekurang-kurangnya supaya anda lebih yakin dan tidak takut semasa menggunakan akaun real di masa hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat