‘Tankan Survey’ Antara Petunjuk Ekonomi Penting Jepun

42

Bank of Japan’s Tankan survey atau tinjauan terhadap syarikat pembuatan bersaiz besar mencatatkan bacaan 10 berbanding 6 pada suku kedua yang lalu.

Data Tankan Survey ini dibuat oleh Bank of Japan (bank pusat Jepun) dan dikeluarkan setiap suku tahunan. Bacaan di atas nilai 0 menunjukkan keadaan yang semakin baik dalam sektor pembuatan Jepun dan begitu juga sebaliknya jika bacaan di bawah nialai 0.

Sektor pembuatan adalah sebuah sektor yang sangat penting dalam ekonomi Jepun dan tinjauan ini dianggap sebagai keyu pengukur terbaik kepada keadaan ekonomi Jepun disebabkan sampelnya yang begitu besar sehingga 1,200 syarikat pembuatan.

Keyakinan meningkat dalam syarikat besar pembuatan Jepun pada suku ketiga ini yang sejajar dengan jangkaan penganalisis. Indeks ini tidak berubah daripada suku kedua yang lepas.

Manakala dalam data yang berasingan yang turut dibuat oleh Bank of Japan iaitu Tankan non-manufacturing index menunjukkan bacaan indeks 18 pada suku ketiga.

Tankan survey ini dikira dengan menolak jumlah syarikat yang mengatakan mereka dalam keadaan tidak baik daripada yang mengatakan syarikat mereka dalam keadaan baik.

Ekonomi Jepun meningkat 0.3% pada suku ketiga yang menjadikan peningkatan 1.3% dari tahun ke tahun (y/y). Bacaan ini lebih rendah daripada jangkaan penganalisis 0.5%.

Selain itu, petunjuk ekonomi sektor pembuatan yang lain pula menunjukkan pemulihan yang sederhana dalam ekonomi ketiga terbesar dunia ini. Pengeluaran pembuatan meningkat sedikit bulan lalu dengan eksport dan tempahan baru memberi sumbangan positif yang ditunjukkan dalam data PMI dan HIS Markit awal bulan ini. Data PMI Nikkei mencatatkan 51.3 pada November, sedikit perubahan dari bulan sebelum.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat