Tenang, Trump Tak Marah China Gagal Penuhi Perjanjian Dagang

258

Penasihat Ekonomi White House, Larry Kudlow mengatakan bahawa pentadbiran Trump berpuas hati dengan kemajuan China dalam memenuhi komitmen untuk membeli barangan AS dalam perjanjian perdagangan fasa 1.

Menurut Kudlow, pembelian yang telah dilakukan China setakat ini telah membawa keuntungan besar untuk sektor pertanian Amerika Syarikat walaupun ia masih jauh daripada mencapai sasaran pembelian bagi tahun ini.

Wakil Perdagangan AS, Robert Lighthizer dan Timbalan Perdana Menteri China, Liu He akan melakukan ‘review’ bagi separuh tahunan pertama mengenai perlaksanaan dan perjanjian dagang melalui video konferens pada Sabtu.

Walaupun dihimpit oleh ketegangan antara Washinton dan Beijing yang semakin meningkat, tetapi jika melibatkan perjanjian dagang, kesepakatan antara kedua-dua pihak masih utuh.

Di bawah perjanjian fasa pertama, China telah berjanji untuk mempertingkatkan pembelian barangan AS sebanyak $200 bilion termasuk produk berkaitan tenaga, pertanian dan pembuatan selama dua tahun.

Namun begitu, berikutan daripada kemelesetan yang disebabkan pandemik coronavirus ia menyebabkan China jauh tersasar daripada komitmen untuk mencapai matlamat pada tahun pertama sebanyak $77 bilion.

Bagaimanapun, Lighthizer memberitahu Trump bahawa China telah membeli lebih 40% daripada eksport komoditi AS, berbanding kira-kira 20% pada tahun asas 2017, menurut Kudlow.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat