Tergempar! Badan Pemantauan Facebook Putuskan Untuk ‘Ban’ Trump Dari Facebook & Instagram!

559

Badan Pemantauan Facebook pada hari ini memutuskan untuk menggantung akaun Facebook dan Instagram bekas Presiden Donald Trump.

Keputusan itu akan menyebabkan Trump tidak dapat memuat naik apa-apa tulisan atau menggunakan media sosial tersebut. Facebook buat pertama kali menggantung akaun Trump berikutan pemberontakan 6 Januari di Capitol A.S. Penangguhan itu adalah tindakan Facebook yang paling agresif terhadap Trump selama tempoh empat tahunnya.

Trump dan sekutu politiknya berbulan-bulan mendakwa kekalahan kepada Demokrat Joe Biden pada pilihan raya baru-baru ini disebabkan penipuan, mencetus kemarahan dalam kalangan penyokongnya, teori konspirasi itu beberapa kali ditolak di mahkamah. Akhirnya rentetan perkara tersebut membawa kepada peristiwa tersebut.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg, Facebook akan menanggung risiko yang lebih besar jika Trump terus dibiarkan menggunakan perkhidmatan Facebook.

Facebook merujuk keputusan itu kepada Badan Pemantauannya beberapa minggu kemudian, memandangkan pentingnya keputusan tersebut, “kami berpendapat penting bagi badan tersebut untuk meninjaunya dan membuat keputusan bebas mengenai apakah keputusan itu harus ditegakkan ataupun tidak.”

Keputusan untuk menegaskan penangguhan Trump adalah tindakan paling signifikan yang diambil sejauh ini oleh Badan Pengawasan Facebook, yang dilancarkan pada Oktober 2020. Ia bertindak sebagai “Mahkamah” untuk memutuskan keputusan. Badan tersebut terdiri daripada pakar sivik, teknologi, kebebasan berbicara, kewartawanan dan hak asasi manusia dari seluruh dunia.

Facebook telah bersetuju untuk mematuhi keputusan Badan Pemantauan, walaupun Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg masih mempunyai kuasa penuh.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat