Terra (LUNA) Buat Terjunan Maut, Susut Lebih 30% Bikin Pelabur Resah!

785

Sumpah stablecoin TerraUSD (UST) terkena juga menyebabkan LUNA kecundang hampir 33% sejak 4 Mei sebelum menyentuh paras terendah harian, $59.44 semalam.

Penyusutan LUNA lebih ketara pada 7 dan 8 Mei apabila aset ini susut lebih 23% menjadikan momen tersebut rekod terendah sejak 3 bulan lalu.

Rupanya keruntuhan harga LUNA ada kaitan dengan kecairan UST yang bernilai $285 juta dari pelbagai protokol termasuk Anchor Protocol; Curve; Ethereum; Binance; dan tidak ketinggalan pengasas Terra, Terraform Labs menyebabkan stablecoin itu susut ke paras $0.98.

Apa kaitan LUNA dengan UST?

Sebelum itu, pembaca boleh rujuk artikel ini dan asas mata wang kripto LUNA untuk penjelasan lebih baik.

Mungkin ramai yang tidak tahu, LUNA merupakan aset kolateral dengan tujuan mengekalkan sandaran UST terhadap dolar AS.

Ini bermakna apabila nilai UST melepasi paras $1, Terra akan membuka peluang untuk pengguna membakar LUNA (mendorong peningkatan harga LUNA) dan menghasilkan UST (memenuhi permintaan pelabur).

Begitu juga sebaliknya jika UST susut ke bawah $1, pengguna berpeluang untuk membakar UST (bekalan semakin terhad) dan menghasilkan LUNA (harga LUNA sukar untuk meningkat kerana bekalan yang banyak).

Berdasarkan pemerhatian carta, bekalan UST pada 8 Mei telah susut buat kali pertama dalam dua bulan sebanyak 28.1 juta; dan pada masa yang sama bekalan LUNA melonjak tinggi lebih 436.75 juta.

Disimpulkan di sini bekalan harian yang berlebihan menyebabkan permintaan LUNA terlalu rendah, mendorong penyusutan harga aset tersebut.

Jangkaan harga LUNA: positif atau negatif?

Tidak pasti sedalam mana LUNA akan tenggelam tetapi penganalisis berpendapat, berdasarkan downtrend yang ketara ada kemungkinan aset ini akan menyentuh harga sekitar $22.

Tetapi jika trend membuat perubahan mendadak, LUNA berpotensi untuk melonjak sehingga $130 seunit.

Penulis sekadar mahu makan rendang lagi sambil enjoy LUNA bearish (¬‿¬ )

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat