Terus Menyembah Bumi, Inikah Penamat Untuk Terra (LUNA) & TerraUSD (UST)?

2,001

Ketika awal penulisan artikel ini, Terra (LUNA) bernilai $9.90, susut lebih 49% dari paras tertinggi harian $19.58 pada awal pagi tadi.

Pejam celik sudah mahu menyentuh bumi, barangkali ramai yang tertanya, mengapa LUNA terlalu teruk berdepan dengan bearish kali ini.

Hanya dalam masa lima hari sahaja, LUNA telah susut lebih 88% dari paras $83, sedangkan Bitcoin (BTC) sudah mula bergerak positif berada di sekitar zon $31,000 sejak semalam.

Tidak cukup dengan itu, TerraUSD (UST) juga sudah hilang nilainya bersandarkan pada dolar AS, didagangkan pada $0.69.

Pada 9 Mei, Luna Foundation Group (LFG) telah bersetuju untuk menggunakan sejumlah besar rizab bitcoin dan UST bernilai $1.5 bilion untuk menyelamatkan nilai LUNA dan stablecoin Terra itu.

Difahamkan wang tersebut dipindahkan kepada syarikat perdagangan ketiga (market markers) sebagai pinjaman.

Jelas CEO Terra, Do Kwon menerusi Twitter: “Pinjaman ini bertujuan untuk memastikan mereka membeli UST jika nilainya susut daripada dolar dan membeli BTC jika nilainya lebih tinggi berbanding dolar.”

Tetapi pada hari ini, dikhabarkan LFG mahu mencari beberapa pelabur besar kripto untuk mewujudkan dana bernilai lebih $1 bilion dengan tujuan menyokong UST melalui pembelian LUNA pada diskaun 50%.

Hanya cara ini sahaja nilai UST dapat terikat dengan AS dolar semula. Mengapa? Pembaca boleh baca artikel ini: Bekalan LUNA Susut Ke Paras Terendah Sepanjang Masa, Petanda Positif Untuk Meroket Tinggi! dan Apa Itu Matawang Kripto Terra (LUNA)?

Sebenarnya, apa yang berlaku? Ini rinciannya:

  • Sabtu, 7 Mei– LFG mengeluarkan sejumlah UST bernilai $150 juta dari Curve.
    • Tercetuslah penjualan UST secara besar-besaran.
    • Beberapa minit kemudian, satu wallet tidak dikenali telah menjual UST bernilai $84 juta di Binance.
    • Situasi ini mengundang ketidakseimbangan permintaan UST di Curve, mendorong lebih ramai pelabur untuk menjual stablecoin
  • Isnin, 9 Mei –nilai UST susut 24%, $0.75 seunit, satu penyusutan terbesar untuk aset stablecoin, dan LUNA pula menyentuh paras harga $30 daripada $65 pada Ahad.
  • Selasa, 10 Mei –LFG sekali lagi mengumumkan sekitar 37,000 BTC dipinjamkan kepada market markers atas tujuan yang sama.
  • Malah, protokol pinjaman Terra, Anchor kini menawarkan 19.5% peratusan hasil tahunan (APY) dengan pegangan UST di platform ini sebanyak 56% daripada keseluruhan bekalan semasa.

Bagaimanapun sehingga saat ini masih belum ada tanda-tanda untuk LUNA dan UST bangkit. Penganalisis berpendapat ia akan memakan satu tempoh yang agak panjang untuk kembali normal dan menurut pakar, stablecoin algoritma bergantung tinggi terhadap permintaan dan keyakinan pelabur.

Hilang kedua-dua sentimen ini, stablecoin akan ‘lenyap’ dari pasaran. Kemudian, apa yang akan berlaku dengan LUNA?

Maka tidak hairanlah mana-mana platform atau protokol yang terlibat dalam kolateral UST akan menyaksikan kecairan besar-besaran. Misalnya Binance yang terpaksa menyekat pengeluaran UST semalam.

Barangkali LFG boleh menjadi pembeli seterusnya untuk selamatkan UST memandangkan sejak Februari lagi mereka telah membeli BTC dan Avalanche (AVAX) untuk dijadikan sokongan UST jika tiada penamat masalah ini.

Kebanyakan pelabur LUNA sudah hampir gila menyaksikan keruntuhan harga yang teramat dahsyat.

Hanya market markers dan pelabur kripto besar sahaja boleh selamatkan keadaan. Atau paling tragis, kedua-dua aset ini lenyap.

Artikel ini tamat ketika LUNA mencatatkan nilai $6.85, susut lebih 81% dalam 24 jam dan lebih 92% sejak minggu lalu.

Manakala UST mencatatkan nilai dagangan $0.54, susut lebih 40% sejak semalam dan hampir 45% sejak minggu lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat