Tesla Model S Berdepan Isu Keselamatan

425

Menurut Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas dan Lebuhraya Nasional Amerika Syarikat (NHTSA),pihaknya telah memulakan siasatan terhadap 63,000 kereta Tesla Model S setelah menerima laporan berkenaaan kegagalan unit kawalan media yang menyebabkan skrin sentuh tidak dapat berfungsi.

Agensi keselamatan kenderaan itu mendedahkan bahawa penilaian awal yang merangkumi kenderaan model tahun 2012-2015 telah dilakukan setelah sebanyak 11 aduan yang diterima. Selain itu, kegagalan unit tersebut telah mengakibatkan hilangnya ciri-ciri skrin sentuh yang dapat didengar dan dilihat termasuk infotainment, navigasi, dan melayari web, dan kehilangan paparan gambar kamera belakang ketika menggunakan gear reverse.

Walau bagaimanapun, ianya tidak menjejaskan sistem kawalan kenderaan.

Tambahan daripada itu, Tesla didakwa menggunakan unit yang sama pada 159,000 kenderaan Model S 2012-2018 dan 2016-2018 Model X yang dikeluarkan oleh syarikat itu hingga awal 2018. Selain itu, peranti yang digunakan mempunyai jangka hayat yang terhad.

Beberapa aduan yang dikemukakan mendakwa bahawa kegagalan itu dapat mengakibatkan kemampuan pengisian dan amaran keselamatan yang lain dapat terjejas. Seorang pemandu mengatakan bahawa dia tidak dapat membersihkan tingkap yang kabur kerana tidak dapat mengubah kawalan iklim. Di samping itu, terdapat laporan yang mengatakan bahawa kegagalan itu dapat mempengaruhi monitor keselamatan yang berkaitan dengan sistem bantuan pemandu Autopilot Tesla.

Walau bagaimanapun Tesla bertindak untuk tidak memberikan apa-apa respon berhubung isu tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat