Tether, Bitfinex Setuju Membayar $18.5 Juta, Mengakhiri Tuduhan Sejak 2019

411

Firma kripto, Tether dan Bitfinex akhirnya telah mencapai kata persetujuan bersama pejabat peguam negara New York untuk membayar denda sebanyak $18.5 juta sebagai penyelesaian kepada isu yang berlanjutan sejak 2019.

Untuk pengetahuan, pihak penguatkuasaan tertinggi undang-undang telah menyiasat kedua-dua firma yang dimiliki Ifinex susulan daripada tuduhan pemindahan ratusan juta dolar bagi menutup kerugian dana klien dan korporat bernilai $850 juta.

Tether and Bitfinex juga diminta untuk menghentikan aktiviti perdagangan bersama komuniti New York dan mengemukakan laporan yang telus bagi setiap suku tahunan.

Tether merupakan firma yang membangunkan stablecoin, Tether (USDT) yang bersandarkan kepada AS dolar. Ekoran daripada statusnya sebagai token yang dikejar bagi mendapatkan matawang kripto lain, timbul persoalan jika Tether memiliki simpanan tunai yang mencukupi untuk menampung token tether dalam kitaran. Barisan kritik juga bimbang jika token Tether digunakan bagi memanipulasi harga bitcoin walupun disangkal Tether.

Menurut pejabat peguam negara, Letitia James: 1/Kadang-kadang Tether tidak memiliki sebarang simpanan untuk menampung tokennya, 2/Pada pertengahan 2017, Tether tidak ada akses terhadap perbankan dan mengundang salah faham klien mengenai isu kecairan, 3/Pemfailan pada 2019 mendedahkan Bitfinex menyerahkan $850 juta kepada entiti Panama dikenali sebagai Crypto Capital tanpa memaklumkan kepada pelaburnya, 4/Bitfinex dan Tether dituduh terlibat dengan transaksi bersiri yang mendedahkan rizab tunai Tether kepada Bitfinex.

Tindakan kedua-dua firma itu jelas menyalahi undang-undang kerana mahu menutup kerugian besar demi melindungi kepentingan mereka. Jelas James lagi, dakwaan Tether mengenai tokennya yang bersandarkan pada AS dolar sama sekali satu penipuan.

“Kedua-duanya telah mengaburkan risiko sebenar yang dihadapi pelabur dan, dikendalikan oleh individu dan entiti yang tidak berlesen.”

Bagaimanapun, kedua-dua firma itu enggan mengaku kesalahan dan pada masa yang sama akur untuk bersifat lebih telus.

Setakat pada awal Februari, Bitfinex telah melunaskan hutang sebanyak $550 juta pinjaman kepada Tether.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat