The Fed Berada Dalam ‘Dilema’, Bacaan NFP Bulan Oktober Mengukuh Lebih Dari Jangkaan!

814

Pertumbuhan pekerjaan lebih kukuh daripada jangkaan pada bulan Oktober walaupun kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan yang tinggi bertujuan untuk memperlahankan pasaran buruh yang masih kukuh.

Bacaan NFP menujukkan peningkatan sebanyak 261,000 bagi bulan Oktober, manakala kadar pengangguran bergerak lebih tinggi kepada 3.7%, berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh sebentar tadi. Bacaan tersebut adalah lebih baik daripada anggaran Dow Jones yang menjangkakan kenaikan pekerjaan sebanyak 205,000. Namun bacaan pengangguran pula adalah lebih teruk dari anggaran yang jangkakan bacaan 3.5%.

Purata pendapatan setiap jam meningkat 4.7% dari tahun lalu dan 0.4% untuk bulan tersebut, menunjukkan bahawa pertumbuhan gaji masih berkemungkinan menekan inflasi. Pertumbuhan tahunan memenuhi jangkaan manakala keuntungan bulanan mendahului sedikit daripada anggaran 0.3%.

Penjagaan kesihatan mendahului perolehan pekerjaan, menambah 53,000 jawatan, manakala perkhidmatan profesional dan teknikal menyumbang 43,000 dan pembuatan meningkat sebanyak 32,000.

Angka baharu itu muncul ketika the Fed sedang berusaha untuk menurunkan inflasi yang berkembang pada kadar tahunan 8.2%. Pada minggu ini, the Fed telah meluluskan kenaikan kadar faedah 0.75 mata peratusan kali keempat berturut-turut, menjadikan kadar pinjaman penanda aras kepada julat 3.75%-4%.

Kenaikan itu sebahagiannya bertujuan untuk menyejukkan pasaran buruh di mana masih terdapat hampir dua pekerjaan untuk setiap pekerja menganggur yang ada. Walaupun dengan kadar yang berkurangan, pertumbuhan pekerjaan telah mendahului tahap pra-pandemiknya, di mana pertumbuhan gaji bulanan purata 164,000 pada 2019.

Walaupun pertambahan pekerjaan kekal meningkat, keadaan ekonomi telah memaksa beberapa pemain industri utama mengurangkan pekerja mereka. Amazon pada hari Khamis berkata ia menghentikan pengambilan untuk peranan dalam tenaga kerja korporatnya.

Selain itu, Apple berkata ia akan membekukan pekerja baharu kecuali untuk penyelidikan dan pembangunan. Syarikat ride hailing Lyft melaporkan ia akan mengurangkan 13% tenaga kerjanya, manakala syarikat pembayaran dalam talian Stripe berkata ia mengurangkan 14% pekerjanya.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat