The Fed Putuskan Untuk Mengekalkan Kadar Faedah! Adakah Ini Bakal Jadi Pemangkin Kepada BTC?

406

Selepas beberapa hari pasaran kripto dibayangi hari-hari yang suram, harga Bitcoin kembali membuat cubaan untuk meroket dengan membuat pertambahan sebanyak dua ribu dolar selepas keputusan Fed untuk tidak menaikkan kadar faedah.

Altcoin berada dalam keadaan yang jauh lebih baik pada hari ini, dengan keuntungan yang mengagumkan daripada Solana, Ripple, Polkadot, ICP, PEPE, dan lain-lain.

Hanya beberapa hari yang lalu apabila mata wang kripto utama didagangkan dengan kukuh di atas $60,000 dan hampir mencabar tahap $65,000. Ia berlaku pada awal hari  perdagangan Asia pada 30 April.

Walau bagaimanapun, BTC gagal menembusi tahap tersebut dan mula kehilangan nilai secara beransur-ansur di tengah aliran keluar secara besar-besaran ETF AS dan penampilan yang mengecewakan daripada yang berpangkalan di Hong Kong. Landskap itu menjadi lebih suram pada hari Rabu apabila bitcoin merudum lebih jauh kepada ke paras terendah dua bulan kepada $56,500, meninggalkan lebih daripada $500 juta dalam kecairan.

Perhatian pada ketika itu tertumpu pada Federal Reserve AS dengan jangkaan keputusannya mengenai kadar faedah. Namun apabila bank pusat AS menyatakan bahawa tidak akan ada kenaikan, harga BTC melonjak sebanyak dua ribu dolar dan hampir mencapai $60,000.

Namun begitu pemulihannya tidak kekal lama dan kembali turun semula ke paras $57k-$58k. Pada masa ini, BTC didagangkan $58,000, dengan modal pasaran sehingga $1.140 trilion. Walau bagaimanapun, dominasinya ke atas altcoin telah mengalami hentakan dan turun kepada 50%.

Altcoin pada awalnya terkena tempias, tetapi kebanyakan telah bertindak balas lebih baik dengan keuntungan yang lebih memberangsangkan sekarang. Solana adalah antara menunjukkan prestasi terbaik dalam skala harian. SOL naik sebanyak 11.5% dan didagangkan di atas $130. PEPE telah meroket sebanyak 16%, manakala SHIB, DOT, ADA, XRP, AVAX, MATIC, dan ICP mengikuti dengan peningkatan di antara 6% dan 12%.

Modal pasaran kripto keseluruhan berjaya mendapatkan kembali kira-kira $50 bilion daripada paras terendah semalam. Oleh itu, metrik tersebut hampir mencapai $2.3 trilion di Coin Marketcap.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat