Tiada Keperluan Untuk Turunkan Kadar? Ulasan Fed Bostic Undang Perhatian!

266

Kadar faedah di AS boleh kekal lebih tinggi daripada paras sekarang apabila inflasi yang baru-baru ini meningkat secara perlahan-lahan berkurangan, menurut Presiden Federal Reserve Atlanta, Raphael Bostic.

Bercakap dalam satu wawancara, Bostic berkata bahawa kos pinjaman, yang kini berada pada paras tertinggi dalam lebih dua dekad, sedang “memperlahankan” ekonomi AS dan membantu meredakan beberapa tekanan harga. Dengan kadar faedah pada paras semasa 5.25% hingga 5.5%, Bostic berkata beliau menjangkakan inflasi akan terus menurun sepanjang tahun ini dan terus sederhana hingga 2025. Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa ia masih akan mengambil masa sebelum perkembangan harga akhirnya kembali ke paras sasaran 2% Fed.

Pasaran buruh AS, sementara itu, dilihat lebih lemah berbanding 12 bulan lalu, tetapi “tidak lembut,” menurut Bostic. Data terkini menunjukkan penyejukan dalam permintaan pekerjaan, satu trend yang boleh menunjukkan penurunan aktiviti dalam ekonomi terbesar dunia. Waima begitu, Bostic menambah bahawa beliau tidak berharap the Fed terpaksa menurunkan kadar kembali ke paras hampir sifar seperti sebelum pusingan ketat dasar yang bermula pada 2022.

Beliau berhujah bahawa kembali kepada kadar yang sangat rendah bermakna ada sesuatu “buruk” telah berlaku dalam ekonomi yang lebih luas, menambah bahawa ini adalah senario yang ingin dielakkan oleh pegawai the Fed. Kenyataan Bostic hadir ketika beberapa pegawai Fed lain dijadualkan membuat kenyataan pada minggu ini. Pasaran mungkin akan memerhatikan ucapan ini dengan teliti untuk sebarang petunjuk mengenai bagaimana penggubal dasar melihat kadar faedah berkembang dalam beberapa bulan akan datang.

Berikutan angka minggu lalu yang menunjukkan kadar kenaikan harga pengguna yang lebih perlahan daripada jangkaan pada bulan April, pelabur kini menjangka dua pengurangan 25 mata asas oleh Fed tahun ini, dengan yang pertama dijangka berlaku pada bulan September.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat