Tiada Kompromi, Korea Selatan Bakal Laksanakan Polisi Kripto Yang Lebih ‘Kasar’

1,117

Insiden keruntuhan ekosistem Terra tempoh hari bukan sahaja mengeruhkan pasaran kripto tetapi turut menganggu polisi perdagangan kripto di Korea Selatan.

Dalam perkembangan terbaharu, Financial Services Commission (FSC) mencadangkan industri kripto domestik untuk memperkenalkan sistem perlesenan kepada pengeluar token dan platform pertukaran kripto sebagai langkah perlindungan pelabur.

Ini melibatkan juga mana-mana syarikat yang menjalankan penawaran syiling awal (ICO).

Pada masa yang sama, agensi tersebut menggesa polisi baharu untuk mengurangkan perdagangan orang dalam, skim pump and dump, serta wash trading.

Wash trading – melibatkan aktiviti jual beli secara serentak hingga menyebabkan pergerakan harga aset kripto.

Difahamkan jika pihak terlibat gagal berbuat demikian, mereka berisiko untuk menerima penalti dan hukuman lebih tegas berbanding yang telah dinyatakan dalam Akta Pasaran Modal.

Tidak cukup dengan itu, pengeluar koin – tidak kira tempatan atau antarabangsa yang berminat untuk menembusi pasaran Korea Selatan – diminta untuk mengemukakan beberapa perkara kepada FSC:

  • Whitepaper projek kripto
  • Maklumat pegawai syarikat
  • Pelan penggunaan dana yang dikumpul melalui ICO
  • Risiko yang berpotensi terkait dengan projek

Pentadbiran negara itu menyifatkan sistem perlesenan sebagai perlindungan yang perlu disegerakan, lagi-lagi selepas LUNA dan UST mencatatkan nilai mikrosen beberapa hari selepas mencatatkan nilai satu hingga dua digit.

Pengasas Terra, Do Kwon juga telah pun dipanggil kerajaan Korea Selatan untuk memberi keterangan sebenar isu Terra di parlimen.

Semoga pelabur kripto mengambil iktibar daripada insiden ini untuk tidak tergopoh-gopoh membuat pelaburan. Setiap pelaburan pasti ada risiko dan ingatlah, jangan guna keseluruhan simpanan anda. Sebaliknya, jadilah pelabur yang bijak membahagikan kewangan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat