TerraUSD (UST) Habis! Bagaimana Nasib Stablecoin Yang Lain?

2,556

Rentetan daripada kejadian Terra (LUNA) dan pasangannya, TerraUSD (UST), timbul persoalan – adakah insiden ini akan menghasilkan ‘domino effects’?

UST, LUNA

Walaupun pasukan Terra sudah melaksanakan beberapa pelan pemulihan, sehingga sekarang masih belum ada tanda positif untuk pelabur menarik nafas lega.

Sedar atau tidak, sudah empat hari nilai UST ‘gugur’ dari dolar AS dengan rekod terburuk, $0.23 semalam.

Manakala LUNA laju menyentuh zon $0.20 pada hari ini.

Stablecoins, peranan penting dalam ekosistem kripto

Adakah keruntuhan Terra turut memberi kesan kepada stablecoins yang lain?

Untuk pengetahuan, kumpulan koin ini menyumbang 13% daripada keseluruhan nilai pasaran kripto.

Apa itu stablecoins? Pembaca boleh rujuk artikel: Pelabur Kripto Patut Tahu Apa Itu Stablecoin

Penulis mendapati ketika artikel ditulis, beberapa stablecoins sedang mencatatkan peningkatan harga menunjukkan permintaan yang galak:

  • TrueUSD (TUSD) – 1.24%
  • Binance USD (BUSD) – 1.47%
  • Pax Dollar (USDP) – 0.76%
  • Dai (DAI) – 0.56%
  • Fei USD (FEI) – 0.49%
  • USD Coin (USDC) – 0.22%
  • Tether (USDT) – -1.97% (sedikit susut. Baca sini)

Ini menjelaskan mengapa permintaan meningkat terhadap stablecoins di atas kerana pelabur sudah beralih minat, seperti yang didakwa penganalisis Grayscale, Matt Maximo:

“Kira-kira $10 bilion pegangan dari UST (pemegang) sedang mencari stablecoins yang lebih selamat.”

Perkara ini juga dipersetujui oleh CEO platform DeFi, EQIFI; Brad Yasar yang percaya pasaran stablecoin tidak akan musnah hanya kerana UST mencerminkan stablecoins yang lain.

Tetapi sudah tentulah pelabur masih bimbang kerana Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) sudah menggertak pasaran kripto selepas insiden UST menarik perhatian setiausahanya, Janet Yellen.

Figura itu dilihat ‘teruja’ untuk memperkenalkan polisi stablecoins seawalnya pada tahun ini.

USDT, USDC, DAI

Tidak dapat dinafikan USDT dan USDC merupakan aset stablecoin terbesar dalam pasaran kripto.

Kedua-duanya tidak sama seperti UST yang mengekalkan nilainya melalui pembakaran atau penghasilan LUNA.

Menurut Yasar, stablecoins (seperti USDT, USDC) yang bersandarkan kepada aset (dolar) tidak akan mudah tergugat dengan kehilangan nilai (de-pegg) selagi mana perbendaharaan mereka selari dengan jumlah koin dalam pasaran.

Tetapi stablecoin algoritma (seperti UST) yang tidak bersandarkan kepada aset mudah untuk de-pegg ketika pasaran tidak stabil.

Maka tidak hairanlah USDT dan USDC terkenal sebagai stablecoin yang menawarkan risiko rendah untuk pelaburnya.

Namun USDT sebenarnya telah menerima lambakan kritikan kerana memiliki kertas komersial, bon, pinjaman, dan beberapa token digital di dalam perbendaharaannya. Pun begitu, pegangan kertas komersial difahamkan telah berkurangan setiap suku tahunan.

Pendedahan ini membuktikan Tether memiliki pegangan konservatif yang kuat, dan portfolio cair yang terdiri daripada tunai & setara tunai.

Manakala DAI pula tidak ketinggalan menjadi pilihan kebanyakan pelabur walaupun koin ini ialah  stablecoin algoritma seperti UST.

Cuma yang membezakan DAI dengan UST adalah MakerDAO (DAO) perlukan 150% daripada kolateral untuk hasilkan DAI. Penganalisis Grayscale pernah memberitahu:

“MakerDAO lebih terlindung daripada nilai kolateral (DAI) yang susut mendadak semalaman dengan memiliki lebih banyak cagaran berbanding DAI dalam pasaran.”

Walaupun stablecoins selain UST menawarkan jaminan yang menawan, pelabur tetap harus DYOR supaya tidak terhantuk sebelum terngadah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat