Akaun Rasmi Twitter CEO Tether (USDT) Ghaib! Apa Dah Jadi?

2,280

Akaun rasmi milik CEO Tether, Jan Ludovicus van der Velde telah dipadam secara tiba-tiba pada awal pagi hari ini selepas media berita Bloomberg melaporkan siasatan terhadap rizab USDT syarikat tersebut.

Apa yang berlaku?

Stablecoin Tether telah menerima perhatian perundangan dan umum susulan daripada laporan yang mendedahkan tiada entiti persendirian yang boleh mengesahkan rizab bernilai $69 bilion menyokong koin tersebut.

USDT bersandarkan kepada dolar AS, bermakna koin ini memerlukan sokongan tunai yang menyeluruh bagi setiap pengeluarannya.

Pada 2021, Tether telah menghasilkan 48 bilion USDT dengan setiap satunya bernilai $1. Walaupun firma ini mendakwa ia benar-benar disokong dengan jumlah sama dalam tunai, tetapi ada sesuatu yang mengelirukan:

  1. Adakah firma ini memiliki sokongan kewangan yang cukup untuk menyokong pengeluaran aset tersebut?
  2. Apa yang akan berlaku jika individu mencairkan pelaburan mereka pada hari yang sama?

Malangnya, Tether gagal menjawab persoalan di atas.

Dengan hampir $69 bilion koin berada di dalam kitaran, tidak dinafikan Tether memiliki penilaian yang sepadan dengan beberapa bank terbesar di Amerika Syarikat (AS) dan seluruh dunia.

Bagaimanapun, berbeza dengan kebanyakan bank yang menyediakan perlindungan pelaburan bagi sebarang kemungkinan, Tether sebaliknya tidak memiliki apa-apa persediaan.

Menurut laporan, jika Tether berhadapan dengan keruntuhan harga, kewangan global akan mengalami kerugian sehingga hampir $2.3 trilion!

Laman web rasmi firma ini mendakwa pelaburan berjumlah $30 bilion ada di dalam kertas komersial tetapi tiada sokongan terhadap dakwaan tersebut. Begitu juga kenyataan berkaitan dengan pendaftaran firma ini di bawah British Virgin Island Financial Regulator yang mana didapati palsu.

Laporan Bloomberg ada menyebut hanya ada satu bank yang bekerjasama dengan Tether, terletak di Bahamas telah mengesahkan firma stablecoin ini memiliki pelaburan besar dalam entiti China dan telah memberi pinjaman yang disokong kripto bernilai jutaan dolar.

Walaupun Tether menyangkal dakwaan tersebut, tiada kepastian mengesahkan jika firma ini ada memiliki pelaburan di dalam firma China yang lain.

Pada masa yang sama, bank Tether yang berpangkalan di Bahamas mendedahkan pelaburan tunai bernilai $15 bilion dan bon risiko rendah, tetapi ia menaggung kurang daripada 25% daripada rizab kumulatif kumpulan berjumlah $69 bilion.

Pada awal tahun ini, Jabatan Kehakiman AS telah menjalankan siasatan untuk mencari jawapan sama ada eksekutif Tether, termasuk CEO Giancarlo Devasini menyembunyikan rekod transaksi, termasuk kaitan beberapa transaksi matawang kripto dengan beberapa rakan kongsinya.

CEO Tether melarikan diri?

Tidak pasti sama ada akaun Twitternya dipadam sendiri atau telah dipadam oleh pihak ketiga. Namun, twitnya yang terakhir sebelum akaunnya terpadam mengadungi kenyataan: “Stay tuned” seakan-akan memberi gambaran bahawa firma itu akan berhubung dengan Bloomberg.

Berdasarkan rekod perdagangan Tether di CoinMarketCap, jumlahnya telah susut sebanyak 12% dalam 24 jam.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat