Tidak Dijangka, Pesanan Barangan Modal AS Melonjak Semula Pada Bulan April!

388

Pesanan baharu untuk barangan modal utama pembuatan AS secara tidak dijangka melantun semula pada April, meningkatkan keyakinan bahawa perbelanjaan perniagaan untuk peralatan boleh pulih pada suku kedua selepas penurunan berturut-turut baru-baru ini.

Pesanan untuk barangan modal bukan pertahanan tidak termasuk pesawat, proksi yang diawasi rapi untuk rancangan perbelanjaan perniagaan, melonjak 1.4% bulan lepas, lapor Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat. Data untuk Mac telah disemak lebih tinggi untuk menunjukkan barang modal teras ini merosot 0.6% dan bukannya 1.1% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan pesanan barangan modal teras akan jatuh 0.2%. Pesanan barangan modal teras meningkat 2.7% pada asas tahun ke tahun pada bulan April.

Kerajaan melaporkan pada Khamis bahawa keuntungan korporat jatuh pada suku pertama, menandakan kejatuhan suku tahunan ketiga berturut-turut. Kadar faedah yang lebih tinggi meningkatkan kos untuk perniagaan, pengetatan kredit oleh bank boleh menyukarkan lagi untuk melaksanakan projek perbelanjaan modal, mengurangkan pengeluaran.

Tempahan untuk peralatan elektrik, peralatan dan komponen jatuh 1.0%, manakala tempahan untuk komputer dan produk elektronik turun 1.4%. Tempahan untuk jentera meningkat 1.0%.

Penghantaran barang modal teras meningkat 0.5% pada bulan April selepas jatuh 0.2% pada bulan Mac. Penghantaran barang modal teras digunakan untuk mengira perbelanjaan peralatan dalam ukuran keluaran dalam negara kasar. Perbelanjaan perniagaan untuk peralatan telah menurun selama dua suku berturut-turut, penurunan berturut-turut yang pertama sejak 2020.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat