Tinjauan Pasaran XAU/USD: Faktor Pergerakan

1,220

[Artikel Tajaan]

Permintaan Emas Meningkat Selepas CPI

Emas didagangkan tinggi selepas pengeluaran data CPI semalam dan hari ini, berikutan kelemahan Dolar Amerika dan kejatuhan “bond yields”.

Pengeluaran data CPI telah memberikan impak sentimen terhadap pasaran bahawa tanda-tanda pengakhiran kenaikan kadar faedah oleh Fed semakin hampir.

Data semalam telah menunjukkan tiada peningkatan terhadap bacaan kadar inflasi bagi bulan Oktober yang lepas.

Reaksi pelabur kini menjangkakan penurunan kadar faedah di Amerika berkemungkinan bakal dilaksanakan pada Mei pertengahan tahun hadapan sekaligus memberikan impak kejatuhan terhadap indeks Dolar dan pasaran “bond yield”. Sekaligus meningkatkan permintaan terhadap pasaran emas.

Jangkaan Pasaran Hadapan

Para pelabur akan menantikan keputusan pengeluaran data “Retail Sales” dan “Producer Price Index (PPI)” sebagai pengesahan terhadap hala tuju bacaan inflasi negara itu.

Hal ini kerana kedua data tersebut merupakan kayu pengukur sebenar nilai inflasi bagi pengeluaran data di bulan seterusnya.

Jika kedua data tersebut tidak menunjukkan sebarang penurunan kadar inflasi, ia mampu memberikan tekanan terhadap pasaran emas sekaligus meningkatkan jumlah permintaan terhadap Dolar AS dan pasaran “bond yield”.

Rabu, Nov. 15

  • Producer Price Index (PPI) (October)
  • New York Fed Empire State Manufacturing Index (November) Business Inventories (September)
  • Retail Sales (October)

Analisa Teknikal

Penutupan di carta harian akan menjadi tumpuan utama pada hari ini. Zon $1,970 dijangka akan menjadi rintangan utama.

Jika harga emas diniagakan tutup di bawah pada paras harga tersebut berkemungkinan paras $1,950 bakal diuji semula.

Pengeluaran data “Retails Sales” dan PPI pada malam ini dijangkakan akan menjadi perangsang utama terhadap pergerakan pasaran emas hari ini.


Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat