Token “Kontroversi” Worldcoin Akhirnya Dilancarkan!

300

Worldcoin salah satu projek yang paling kontroversial dalam ruang aset digital mengumumkan pelancaran token WLD nya. Syarikat merancang untuk mengedarkan WLD kepada lebih daripada dua juta orang di seluruh dunia.

Selain daripada beberapa kelewatan, Worldcoin telah menghadapi beberapa kebimbangan serius mengenai risiko privasi potensial kerana melibatkan peranti pengesahan biometrik untuk menerima World ID. Walaupun begitu, pasukan di belakang projek ini percaya bahawa ia dapat meningkatkan peluang ekonomi secara drastik dan menangani masalah pengenalan manusia daripada AI dalam talian dengan menjaga privasi jika berjaya.

Permulaan yang kontroversial, laporan kemudian tentang kegagalan keselamatan serta amalan pemasaran yang dikatakan menipu, telah mendominasi perbualan umum tentang Worldcoin.

Projek ini, yang diketuai oleh pembangun ChatGPT, CEO OpenAI Sam Altman, telah mendaftarkan pengguna di seluruh dunia dengan bantuan peranti imej fizikal yang dipanggil ‘Orb’. Projek ini bertujuan untuk memberikan WLD kepada setiap individu di planet ini selepas pendaftaran sementara akaun mereka adalah tanpa nama.

Namun, pelancaran ini berlaku pada masa ketika pihak berkuasa di Amerika Syarikat telah meningkatkan sekatan terhadap penerbit token di negara tersebut. Walaupun Worldcoin sedang meningkatkan operasinya ke 35 bandar di 20 negara, token WLD tidak akan tersedia di AS.

Surat oleh para pengasas Alex Blania dan Sam Altman yang mengumumkan pelancaran tersebut berbunyi,

“Worldcoin adalah percubaan untuk penyelarasan berskala global, perjalanan ini akan mencabar dan hasilnya tidak pasti. Tetapi mencari cara baru untuk berkongsi kemakmuran teknologi yang akan datang secara meluas adalah cabaran kritikal zaman kita. Kami berharap anda akan menyertai kami.”

Worldcoin mengumpul $115 juta dalam pusingan pembiayaan Siri C yang dipimpin oleh Blockchain Capital pada Mei tahun ini. Pusingan pembiayaan ini juga disertai oleh a16z, Bain Capital, dan Distributed Global.

Sasaran akhir Worldcoin adalah pada akhirnya menunjukkan potensi kepada UBI yang dibiayai oleh AI, yang dikenali sebagai “universal basic income,” yang merupakan program manfaat sosial kerajaan yang memberikan setiap individu hak untuk menerima pembayaran secara berkala. Walau bagaimanapun, Altman percaya UBI yang dikuasakan oleh AI berpotensi untuk mengatasi ketaksamaan pendapatan sambil memerangi penipuan.

Beberapa ahli komuniti membuat jenaka tentang proses unik untuk mengimbas bola mata , orang lain menyamakan projek kripto ini sebagai “kerajaan digital.” Hujah privasi telah memberi kesan sedikit kepada bursa kripto seperti Binance, yang mengumumkan rancangan untuk menyenaraikan token WLD pada 24 Julai. Platform terkemuka lain, termasuk Huobi, KuCoin, dan BitMart, juga mengikut langkah yang sama.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat