Tuntutan Pengangguran Mingguan A.S. Tanpa Dijangka Jatuh Merundum, Ini Perkara Yang Perlu Diketahui Pasaran!

450

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran secara tidak dijangka jatuh pada minggu lalu, menunjukkan pasaran buruh kekal kukuh walaupun kadar faedah lebih tinggi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri turun 15,000 kepada 190,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 14 Januari, kata Jabatan Buruh pada Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 214,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Sebahagian daripada penurunan mendadak dalam tuntutan mungkin mencerminkan cabaran yang berterusan untuk menyesuaikan data untuk turun naik bermusim pada awal tahun.

Melalui turun naik bermusim, tuntutan pengangguran kekal pada tahap yang konsisten dengan pasaran buruh yang kukuh, walaupun pemberhentian pekerja telah meningkat dalam industri teknologi dan sektor yang sensitif pada kadar faedah seperti kewangan dan perumahan.

Microsoft Corp memaklumkan bahawa mereka akan mengurangkan 10,000 pekerjaan, menyertai syarikat pesaing Amazon.com yang pada bulan ini mula merancang untuk mengurangkan 18,000 pekerja. Ahli ekonomi memberi amaran supaya tidak membaca pengurangan pekerja dalam sektor teknologi sebagai tanda kemerosotan dalam keadaan pasaran buruh, dengan alasan bahawa syarikat-syarikat ini mengambil pekerja berlebihan semasa pandemik COVID-19.

Di luar industri teknologi, pakar ekonomi berkata syarikat biasanya enggan memberhentikan pekerja selepas kesukaran mencari pekerja semasa pandemik. Mereka menjangkakan syarikat mengurangkan pengambilan pekerja sebelum mengambil jalan keluar.

Malah, Buku Beige Federal Reserve pada hari Rabu melaporkan bahawa “banyak firma teragak-agak untuk memberhentikan pekerja walaupun permintaan untuk barangan dan perkhidmatan mereka perlahan dan merancang untuk mengurangkan bilangan pekerja melalui pengurangan jika diperlukan.”

Tuntutan menurun antara minggu tinjauan Disember dan Januari. Ekonomi menambah 223,000 pekerjaan pada Januari.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat