UAE Ceburi Bidang Nuklear Pula!

344

Emiriah Arab Bersatu (UAE) mengumumkan kejayaan mereka memulakan loji tenaga nuklear Barakah yang pertama di dunia Arab dan merupakan langkah penting mencapai matlamat negara itu untuk emissions-free electricity.

Berdasarkan pengumuman itu, UAE menjadi ahli terbaru kelab eksklusif yang terdiri daripada 31 buah negara yang menjalankan operasi tenaga nuklear. Ianya juga merupakan negara baru pertama yang melancarkan loji tenaga nuklear dalam tiga dekad, yang terakhir adalah China pada tahun 1990.

Unit 1 kilang Barakah adalah yang pertama dari 4 reaktor yang dirancang di negara ini, diharapkan dapat memenuhi 25% keperluan elektrik negara dengan pembebasan karbon sifar.

Setelah beberapa minggu menjalani ujian keselamatan yang terperinci, Unit 1, yang dikendalikan oleh anak syarikat ENEC, Nawah Energy Company, bertujuan untuk disambung ke rangkaian elektrik UAE. Pengujian dilakukan dengan pengawasan Peraturan Persekutuan Nuklear UAE (FANR), setelah tinjauan awal dimulakan pada bulan Januari oleh Persatuan Pengendali Nuklear Dunia.

Projek itu, yang digambarkan oleh pihak berkuasa nasional sebagai keperluan strategik dan ekonomi untuk UAE, merupakan kemuncak selama 12 tahun dan melibatkan kerjasama dengan badan-badan luar termasuk Agensi Tenaga Atom Antarabangsa PBB (IAEA) dan pemerintah Korea Selatan.

Selain itu, Federal Authority for Nuclear Regulation (FANR) telah memberikan lesen operasi untuk Unit 1 pada bulan Februari, setelah proses pemeriksaan dilakukan untuk memastikan kilang mematuhi setiap peraturan. Lesen operasi tersebut dijangka bertahan selama 60 tahun.

Seterusnya, Reaktor Unit 1 Barakah, yang terletak di wilayah Gharbiya timur Abu Dhabi di pantai Teluk Parsi itu dijangka menghasilkan 1.400 megawatt elektrik. Keempat-empat reaktor itu bersama-sama akan menghasilkan 5,600 MW kuasa dan dikhabarkan dapat mencegah pelepasan 21 juta tan pelepasan karbon setiap tahun.

Di samping itu, pembiayaan projek itu merupakan sebahagian daripada perjanjian usaha sama dengan ENEC dan Korean Electric Power Corporation (KEPCO) yang berjumlah $ 24.4 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat