UK Sudah Bersuara! Bahaya Jika Isu Ireland Utara Terus Berlarutan

405

Menteri Brexit UK memberi amaran mengenai hubungan antara Britain dan Kesatuan Eropah (EU) sekiranya isu peraturan perdagangan Ireland Utara tidak diselesaikan.

David Frost memberitahu dalam ucapannya di British-Irish Association di Oxford bahawa protokol Ireland Utara memerlukan perubahan besar dan ketara dan sekiranya perselisihan ini berlarutan ia boleh menimbulkan ketidakpercayaan antara UK dan EU yang dapat menjejaskan hubungan secara keseluruhan.

Perubahan yang dicadangkan tersebut meliputi pergerakan barang ke Ireland Utara, peraturan untuk barangan dan pemerintahan.

Perjanjian perdagangan pasca-Brexit antara UK dan EU telah menyaksikan pemeriksaan kastam dan sempadan dikenakan ke atas beberapa barang yang bergerak antara Ireland Utara dan seluruh UK.

Selain ingin menghormati peraturan yang mengatur barangan dari pasaran tunggal EU, peraturan tersebut berusaha untuk menjaga perbatasan terbuka antara Ireland Utara dan anggota EU, Ireland yang menjadi tonggak utama proses perdamaian di wilayah itu.

Walau bagaimanapun, peraturan tersebut telah menimbulkan kemarahan komuniti kesatuan Ireland Utara yang mengatakan bahawa pemeriksaan di perbatasan tersebut akan melemahkan hubungan mereka dengan negara-negara lain di UK.

Selama berbulan-bulan Frost berusaha untuk mengubah protokol tersebut, tetapi EU berulang kali menolak untuk membuka semula perbincangan setelah bertahun-tahun rundingan berlarutan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat