Ulasan News Besar Penetapan Polisi Monetari Bank Pusat Australia

41

Bank pusat Australia (RBA) mengekalkan polisi monetari dengan kadar faedah di paras 1.50% pada Selasa yang sejajar dengan jangkaan pasaran.

Gabenor Philip Lowe dalam kenyataannya sebentar tadi menyatakan, keadaan ekonomi global semakin baik. Pasaran buruh juga semakin kukuh di atas tren pertumbuhannya. Pertumbuhan China meningkat sedikit yang disokong oleh perbelanjaan dalam infrastruktur dan pembinaan hartanah.

Harga komoditi secara umumnya meningkat sejak akhir-akhir ini walaupun perdagangan Australia dijangka akan susut dalam tempoh akan datang. Inflasi utama telah jatuh baru-baru ini berikutan kejatuhan harga minyak mentah.

Bank pusat menjangka ekonomi Australia akan berkembang di sekitar 3% beberapa tahun akan datang. Satu faktor ketidaktentuan kepada ekonomi adalah penggunaan domestik di mana jualan runcit telah meningkat tetapi pertumbuhan gaji adalah perlahan, di samping paras hutang isirumah yang tinggi. Perkara ini dijangka akan mengekang perbelanjaan oleh penduduk di Australia.

Bank pusat Australia menegaskan pertumbuhan kadar gaji yang kekal rendah dan dijangka akan berterusan ketika ini.

Data inflasi sejak akhir-akhir ini adalah sejajar dengan jangkaan bank pusat. Inflasi CPI dan inflasi teras bergerak sedikit di bawah sasaran 2%, di mana bank pusat meramalkan inflasi akan naik secara beransur-ansur dengan ekonomi yang semakin mengukuh.

Kebimbangan RBA masih terarah kepada pengukuhan Aussie Dolar yang menyebabkan kadar tukaran meningkat. Ia dijangka akan memberi tekanan kepada harga dalam ekonomi. Tambah Lowe, kenaikan nilai Aussie boleh menyebabkan aktiviti ekonomi yang perlahan dan pergerakan inflasi yang rendah daripada jangkaan bank piusat.

Sektor perumahan dilihat akan kekal kukuh di masa akan datang, di mana pembuat polisi sekali lagi mengatakan “peningkatan dalam hutang isirumah mengatasi pertumbuhan pendapatan isirumah”.

Akhir sekali, RBA menegaskan kadar faedah rendah akan terus menyokong ekonomi Australia dan RBA yakin dengan mengekalkan polisi monetari adalah konsisten dengan pengukuhan pertumbuhan ekonomi dan mencapai sasaran inflasi di masa hadapan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat