Ulasan Penetapan Kadar Faedah Bank of Japan

108

Bank of Japan mengekalkan kadar faedahnya pada Jumaat selepas mesyuarat selama dua hari dengan ahli-ahli bank pusat melihat ekonomi yang semakin baik di Jepun.

Bank pusat mengekalkan kadarnya di paras -0.1% sejak permulaan tahun 2016. Keputusan ini telah dijangka oleh pasaran di mana bank pusat mengekalkan nada ‘dovish‘ seperti sebelum ini.

Bank pusat juga mengekalkan pembelian bon kerajaan Jepun supaya hasil Bon 10-tahun Kerajaan Jepun kekal di sekitar sifar peratus. Jumlah pembelian dikekalkan pada nilai 80 Trillion Yen setahun.

Minit dari mesyuarat dua hari ini akan dikeluarkan pada 25 Julai.

Tidak banyak yang berlaku kepada Yen selepas keputusan bank pusat Jepun hari ini, yang jatuh mendadak selepas penetapan kadar The Fed pada Khamis. Setakat pukul 2.37 petang, Usd/Jpy didagang di sekitar 111.13.

Ekonomi Jepun masih jauh dari sasaran pengembangan ekonomi dan inflasi seperti yang dilaporkan. Walaubagaimanapun, kedua-dua sasaran ini telah meningkat tahun ini dengan pertumbuhan ekonomi (GDP) merekod bacaan positif untuk suku ke-lima berturut-turut.

Walaupun dengan peningkatan dalam ekonomi, pembuat polisi BoJ dijangka tidak akan menunjukkan isyarat pengurangan pelonggaran polisi dalam masa terdekat. Malahan, BoJ dilihat seperti mahu pasaran tahu mereka tidak akan mengubah polisi dalam masa yang singkat.

BoJ akan mengadakan mesyuarat seterusnya pada 19-20 Julai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat