Unjuran Ekonomi Dikemaskini! Keadaan Ekonomi Jerman Mengkhuatirkan

176

Kerajaan Jerman mensasarkan ekonomi akan tumbuh sebanyak 0.2% tahun ini, jauh daripada ramalan sebelumnya sebanyak 1.3%, kerana permintaan global yang lemah, ketidakpastian geopolitik, dan inflasi yang tinggi secara berterusan merosakkan harapan untuk pemulihan yang cepat.

Ramalan semula ini diluluskan oleh kabinet pada hari Rabu sebagai sebahagian daripada laporan ekonomi tahunan kerajaan. Menteri Ekonomi Robert Habeck dijadualkan untuk memberikan butiran lebih lanjut selepas ini.

Ekonomi terbesar di Eropah tersebut menyusut sebanyak 0.3% pada tahun 2023 dan secara amnya dijangka akan terperangkap ke dalam kemelesetan teknikal pada suku pertama tahun ini.

“Ekonomi Jerman terus berada dalam keadaan yang sukar pada permulaan tahun ini,” kenyataan dalam draf laporan yang diamati.

Draf itu turut menyenaraikan inflasi yang tinggi dan kehilangan kuasa beli yang turut menjadi antara cabaran, serta krisis geopolitik dan kenaikan kadar faedah.

Penasihat ekonomi Jerman merancang untuk mengikuti langkah kerajaan persekutuan dan mengurangkan ramalan pertumbuhan ekonomi pada tahun 2024, kata penasihat Ulrike Malmendier.

Ramalan yang suram untuk Jerman dikeluarkan ketika kebimbangan mengenai statusnya sebagai lokasi industri, ketika kerajaan cuba untuk menyesuaikan peraturan fiskal yang ketat dengan keperluan untuk menarik pelaburan dan membantu membiayai peralihan hijau.

Kerajaan juga dijangka akan meramalkan penurunan inflasi pada hari Rabu, dari 5.9% pada tahun 2023 kepada 2.8% tahun ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat