Unjuran Pengurangan Kadar Buatkan Pasaran Ubah Sikap? Ini Pergerakan Dagangan Pra-Pasaran Saham!

177

Pasaram hadapan indeks saham AS sedikit merosot pada hari Selasa, dengan harapan untuk pengurangan kadar faedah awal dari Federal Reserve semakin kendur, sementara ramalan jualan Walmart yang lebih kuat daripada yang dijangka untuk tahun 2025 memberi dorongan yang positif untuk musim pendapatan perniagaan AS.

Data inflasi AS yang lebih panas daripada yang dijangka minggu lalu mengecewakan harapan pasaran untuk permulaan segera kepada kitaran pelonggaran Fed, menghentikan lonjakan di Wall Street tahun ini.

Ketiga-tiga indeks utama telah mengalami penurunan mingguan pada hari Jumaat selepas lima minggu kenaikan berturut-turut, walaupun S&P 500 masih ditutup di atas paras 5,000.

Selain itu, pengurangan terbesar yang pernah dilakukan oleh China kepada kadar faedah  benchmarknya pada hari Selasa juga gagal untuk meningkatkan keyakinan pelabur dalam pasaran saham merekan secara tidak langsung mendorong sentimen risiko yang lebih meluas.

Goldman Sachs menaikkan sasaran mereka pada akhir tahun untuk S&P 500 kepada 5,200, mencerminkan kira-kira peningkatan 4% dari aras semasa, dengan merujuk kepada pandangan pendapatan yang lebih baik.

Hampir 79% trader sedang menilai kemungkinan pemotongan kadar sebanyak sekurang-kurangnya 25 mata asas pada bulan Jun, sementara jangkaan untuk pengurangan pada bulan Mei berada pada 37% berbanding dengan 85% pada pertengahan Januari, berdasarkan alat FedWatch Kumpulan CME (NASDAQ:CME).

Pelabur sedang menunggu dapatan minit dari mesyuarat dasar terkini Fed serta ulasan dari sejumlah pegawai bank pusat lain pada hujung minggu ini.

Dalam masa yang sama, pelabur juga menumpukan pada keputusan dari pereka cip Nvidia yang akan menjadi tumpuan selepas pasaran ditutup pada hari Rabu dan menguji optimisme pasaran terhadap potensi kecerdasan buatan (AI).

Saham pereka cip dan Tesla turun hampir 1% masing-masing dalam perdagangan pra-pasaran, di bawah prestasi saham mega-cap lain. Walmart meningkat 2.4% selepas runcit raksasa AS tersebut meramalkan jualan fiskal 2025 yang sebahagian besar di atas jangkaan Wall Street dan menaikkan dividen tahunan sebanyak 9%.

Pembuat televisyen pintar Vizio melonjak 15.2% selepas Walmart mengumumkan bahawa mereka akan membeli syarikat itu dengan harga $2.3 bilion. Saham Home Depot jatuh 2.2% selepas meramalkan jualan 2024 di bawah jangkaan Wall Street, menandakan permintaan peningkatan yang lemah akan terus mempengaruhi syarikat ini tahun ini.

Saham Intel menambah 3.3% berikutan laporan pada hari Jumaat bahawa pentadbiran Biden dalam perbincangan untuk memberikan lebih daripada $10 bilion subsidi kepada syarikat semikonduktor itu. GlobalFoundries (NASDAQ:GFS) melonjak 8.3% selepas kerajaan AS pada hari Isnin memberikan $1.5 bilion kepada pengeluar cip kontrak itu untuk menyokong pengeluaran semikonduktor.-

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat