US Dolar Melonjak Tinggi, Data JOLTS Bangkitkan Harapan Pasaran!

872

Pembukaan pekerjaan dilaporkan merosot sekali lagi sehingga Mei apabila ekonomi AS menghampiri pemulihan penuh dan kekurangan pekerja nampaknya berkurangan.

Bilangan pembukaan pekerjaan di seluruh sektor ekonomi jatuh kepada 11.25 juta pada akhir Mei berdasarkan data JOLTS yang dikeluarkan sebentar tadi. Angka bacaan ini dilaporkan di atas anggaran median sebanyak 11 juta pembukaan daripada ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg. Ia juga menandakan bulan kedua berturut-turut penurunan.

Jumlah April telah disemak kepada 11.7 juta daripada 11.4 juta berdasarkan laporan itu.

Tinjauan JOLTS bulanan memberikan ahli ekonomi pandangan baru tentang keseimbangan antara pekerja yang ada dan permintaan buruh. Jurang antara kedua-duanya telah mentakrifkan kekurangan buruh, dengan syarikat mengadu tentang kekurangan pekerja untuk mengisi tawaran pekerjaan. Sementara itu, orang Amerika yang menganggur menunjukkan faktor seperti kos penjagaan kanak-kanak, ketakutan untuk dijangkiti COVID dan gaji yang tidak menarik adalah sebab mengapa segelintir lebih memilih untuk tidak bekerja.

Laporan hari Rabu mendedahkan sedikit peningkatan dalam memadankan pekerja dengan pekerjaan. Nisbah pekerja yang ada kepada pembukaan pekerjaan yang ditawarkan adalah pada bacaan 0.5 sepadan dengan paras terendah sepanjang masa yang pertama kali dilihat pada bulan Mac. Nisbah rendah seperti itu biasanya apabila pasaran buruh menghampiri tenaga penuh.

Disisi yang berbeza, data yang dikeluarkan pada awal Jun menunjukkan AS mencipta 390,000 pekerjaan hingga Mei, melebihi ramalan ahli ekonomi dan hampir menggandakan purata pertumbuhan pekerjaan yang dilihat sebelum penularan pandemik itu. Penciptaan pekerja dijangka perlahan pada bulan Jun namun terdapat isyarat bahawa sektor syarikat masih mencari pekerja untuk mengisi kekosongan.

Indeks US dolar yang mengukur matawang US dolar berbanding enam matawang utama didagangkan kukuh 0.5% kepada paras dagangan 106.942 selepas data dikeluarkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat