USD Berhenti Naik, Ada Yang Menanti Pada Sesi New York!

747

Greenback kekal mengukuh berbanding mata wang utama walaupun kenaikannya sedikit terbatas pada sesi Eropah.

Data pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat yang kukuh pada hari Khamis telah memberi rangsangan kepada US dolar untuk memadamkan kerugian yang dialaminya susulan keputusan Federal Reserve (Fed).

Ekonomi AS berkembang kukuh pada kadar tahunan 2.4% pada suku kedua dan tuntutan pengangguran juga mencatat penurunan lebih rendah daripada jangkaan.

Ini menyokong kenyataan Pengerusi Fed Jerome Powell bahawa AS mungkin dapat mengelak kemelesetan dan memberi peluang buat bank pusat itu terus menaikkan kadar faedahnya.

Ketika penulisan, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback didagangkan tinggi pada sekitar harga 101.90 berbanding sekumpulan mata wang utama.

Terbitan data perbelanjaan pengguna peribadi (PCE) AS, indikator inflasi utama pilihan Fed untuk penetapan kadar, akan menjadi pelabur seterusnya pada malam ini.

Sementara itu, mata wang yen terus memaparkan pergerakan yang tidak menentu susulan pengumuman dasar Bank of Japan (BOJ) hari ini.

Walaupun BOJ tidak membuat perubahan dalam keluk kawalan hasilnya (YCC), tetapi ia menjanjikan fleksibiliti yang lebih besar dalam julat sasarannya.

Hasil bon kerajaan Jepun (JGB) 10 tahun melonjak kepada 0.575% buat kali pertama sejak 2014, manakala yen pula berayun antara keuntungan lebih 1% dan kerugian 1.2% berbanding USD.

Euro pula kekal melemah susulan kejatuhannya terdahulu selepas mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) yang tidak menawarkan apa–apa panduan untuk kadar faedah akan datang.

Pelabur kini menantikan data inflasi Jerman pada sesi Eropah untuk jangkaan kadar faedah ECB yang seterusnya.

Di sisi lain, mata wang berkaitan komoditi dolar Aussie, New Zealand dan Kanada pula kekal didagangkan lebih rendah berbanding greenback.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat