USD Pertahankan Pengukuhan, Ucapan Powell Jadi Tumpuan!

609

Setelah memulakan dagangan yang lemah pada pembukaan dagangan awal minggu, dolar greenback kembali meningkat lebih tinggi berbanding kebanyakan matawang utama.

Kenaikan ini disokong oleh peningkatan dalam hasil perbendaharaan AS 10 tahun yang mencapai tahap 1.5%, iaitu paras tertinggi sejak Julai.

Kenyataan hawkish Federal Reserve (Fed) pada minggu lalu mengenai kemungkinan untuk mula mengurangkan rangsangan secepatnya pada bulan November dan kenaikan kadar faedah yang lebih awal dari dijangkakan adalah antara satu faktor yang memacu peningkatan ini.

Ucapan Pengerusi Jerome Powell pada malam ini akan menjadi perhatian pasaran seterusnya untuk mencari petunjuk lebih lanjut bagi menyokong pengukuhan USD.

Susulan dari lonjakan hasil bon AS, matawang yen jatuh ke paras terendah tiga bulan dengan didagangkan pada sekitar harga 111.00 berbanding US dolar pada sesi Asia.

Greenback juga menambah keuntungan setelah data menunjukkan pesanan baru dan penghantaran barang modal buatan AS meningkat dengan kukuh pada bulan Ogos, dengan kenaikan sebanyak 0.5% yang didorong oleh permintaan yang kuat untuk produk elektronik.

Euro pula didagangkan merosot berbanding US dolar, sebahagian besarnya mengabaikan perkembangan mengenai pilihan raya Jerman yang berlangsung pada hujung minggu, di mana parti Demokrat Sosial dijangka akan mengalahkan parti yang dipimpin Angela Merkel.

Sementara itu, matawang pound diniagakan sedikit berubah dengan pergerakan harga berlegar di sekitar harga 1.3700 berbanding greenback, selepas Gabenor Bank Pusat England (BOE), Andrew Bailey memberi komen berhati-hati pada ucapannya semalam.

Beliau mengulangi pandangan bank pusat bahawa kenaikan inflasi baru-baru ini adalah bersifat sementara dan memperingatkan bahawa kadar pemulihan ekonomi semakin perlahan. Bagaimanapun, pada masa yang sama, Bailey juga kelihatan hawkish selepas mengatakan bahawa beliau dan penggubal dasar lain melihat faktor yang semakin meningkat untuk menaikkan kadar faedah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat