USDCAD Analisa Fundamental Harian 23 Mac 2016

48

Dollar CAD susut lebih 108 pips Selasa semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.3027 sebelum menutup sekitar paras C$1.3047; setelah harga komoditi utama kembali memacu naik ke julat tertinggi minggu ini. Mesyuarat FOMC minggu lepas yang menyaksikan Feds mengekalkan kadar dan menurunkan jangkaan jumlah kenaikan kadar pada tahun ini, telah menolak pasaran ekuiti dan komoditi ke paras yang lebih tinggi.

Di pasaran Amerika Utara, kayu balak yang juga merupakan antara eksport utama Kanada disamping minyak mentah, telah meningkat harga sejak 4 minggu yang lalu.  Dari paras terendah sekitar $252/mbf pada 28 Februari lalu, semalam harga komoditi tersebut mencecah setinggi $313/mbf. Kenaikan lebih 24% itu jelas menunjukkan aktiviti pembinaan yang semakin rancak, terutamanya selepas musim sejuk hampir berakhir.

[adrotate group=”6″]

Dalam bentangan bajet Kanada awal pagi tadi, Kementerian Kewangan Kanada melaporkan lebihan bajet pada Januari lepas adalah sebanyak C$1.07 bilion berbanding C$2.21 bilion pada tempoh yang sama, setahun lalu. Kementerian Kewangan menjangka nisbah hutang kepada KDNK (GDP) Kanada akan meningkat kepada 32.5% pada 2016/17 dan ekonomi dijangka berkembang pada 2.2% pada tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat