USDCAD Analisa Fundamental Harian 24 Nov 2015

26

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-017

Dollar CAD terus memacu naik lebih 105 pips Isnin semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar 1.3435 sebelum susut semula dan menutup sekitar paras 1.3365; setelah Indeks Dollar AS memecah paras 100 pada sesi Asia apabila Dollar terus mendapat permintaan terkesan dari sentimen kenaikan kadar Feds buat kali pertama dalam lebih sedekad.  Pada masa yang sama, menteri kewangan Kanada Bill Morneau berkata, kerajaan Liberal yang baru dipilih mewarisi hutang lebih daripada yang dijangkakan, berikutan harga minyak yang rendah dan kelembapan ekonomi global.

Dalam laporan ekonomi yang pertama sejak mengambil alih portfolio kewangan Persekutuan, Morneau berkata bahawa pertumbuhan keseluruhan Kanada telah disemak semula lebih rendah, dari 2% kepada 1.2%.  Kerajaan Parti Liberal juga menghadapi satu garis dasar fiskal terkini, mengenai $6 bilion lebih rendah bagi setiap tahun daripada apa yang diramalkan dalam bajet Parti Konservatif pada April lalu.

[adrotate group=”6″]

Keadaan fiskal Kanada agak kurang meyakinkan daripada yang dibentangkan dalam Bajet 2015 pada awal tahun ini, oleh ketika itu Parti Konservatif, menurut Menteri Kewangan terkini Bill Morneau.  Baki belanjawan telah disemak semula lebih rendah sebanyak kira-kira $6 bilion setahun dalam tempoh beberapa tahun akan datang. Defisit diramalkan sebanyak $3 bilion pada 2015-16 dan $3.9 bilion pada 2016-17, dan defisit terus dijangka dalam beberapa tahun selepas itu. Pada 2019-20, lebihan sebanyak $1.7 bilion diramalkan, diikuti dengan lebihan $6.6 bilion pada tahun 2020-21.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat