USDCAD Analisa Fundamental Harian 6 Mei 2016

42

Dollar CAD berada dalam dagangan bercampur-campur Khamis semalam, turun naik dari paras terendah harian sekitar C$1.2785 ke setinggi C$1.2875, sebelum menutup sekitar paras C$1.2852; setelah pasaran berada dalam dagangan tidak menentu terkesan dari harga minyak yang bercampur-campur dan komen dua Presiden Feds cawangan yang menyokong kenaikan kadar AS pada mesyuarat FOMC Jun ini.

Dalam pada itu, kekuatan Loonie sejak tiga bulan lalu, mula mengancam sektor perkilangan yang bergantung kepada nilai Loonie yang rendah bagi menjana eksport.  Ketua Pakar Ekonomi BMO, Doug Porter memberitahu kepada dalam satu nota kepada pelanggan bahawa “kadar tukaran asing adalah faktor yang besar, dan kenaikan nilai Dollar Kanada selama tiga bulan lepas, kini mengancam peningkatan eksport.”

Jabatan Statistik Kanada dalam laporan terbaru mengatakan eksport jatuh terduduk pada bulan Mac, apabila defisit perdagangan Kanada mencapai $3.4 bilion berbanding $2.5 bilion pada bulan Februari.  Defisit meningkat apabila import melebihi eksport, dan penurunan nilai eksport ini berlaku apabila matawang sesebuah negara meningkat nilai.

Malam ini Amerika Syarikat bakal melaporkan angka pekerjaan sektor bukan perladangan (NFP) yang dijangka berkurang dari 215 ribu kepada 203 ribu dan kadar pengangguran yang stabil pada 5%.  Kanada pula bakal melaporkan pertambahan pekerjaan yang berkurang dari 40,600 pada Mac kepada hanya 200 sahaja pada bulan April.  Kadar pengangguran dijangka meningkat 0.1% kepada 7.2%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat