USDJPY Analisa Fundamental Harian 11 Mac 2016

53

Dollar Yen yang memacu naik lebih 125 pips sepanjang sesi Asia dan Eropah Khamis semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar ¥114.45, kembali merudum lebih 180 pips untuk ke paras terendah harian sekitar ¥112.60, sebelum menutup sekitar paras ¥113.15; setelah pasaran terus memberikan reaksi kepada komen 3 bank utama Jepun yang mengatakan bahawa susut nilai Yen telah berakhir.

Komen daripada 3 bank utama Jepun – Bank of Tokyo Mitsubishi, Sumitomo Mitsui Banking Corp, dan Mizuho Bank – yang mengatakan bahawa mereka melihat nilai Yen akan lebih kukuh pada akhir tahun ini, telah memberikan kepayahan kepada rancangan Bank of Japan untuk menggunapakai kadar negatif bagi menjana aktiviti ekonomi Jepun.  Malah, kadar tukaran USD/JPY ketika ini adalah lebih rendah selepas pengumuman tersebut.

[adrotate group=”6″]

Hujung Januari lalu, sebaik sahaja BoJ mengumumkan penggunaan kadar negatif, USD/JPY memacu naik lebih 300 pips dalam masa 24 jam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar ¥121.70, sebelum merudum semula untuk sembilan hari seterusnya, ke paras terendah sekitar ¥110.95.  Hari ini Jepun bakal melaporkan indeks pembuatan yang dijangka bertambah baik dari 3.8 mata kepada 4.2 mata.  AS pula bakal melaporkan harga import yang dijangka bertambah baik dari -1.1% kepada -0.7%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat