USDJPY fundamental analisis 11 September 2014

56

USDJPY terus mencatatkan peningkatan untuk berdagang pada harga $106.26, iaitu melebihi julat dagangan atau purata. Banyak tanda-tanda menunjukkan Bank Of Japan akan menambah rangsangan untuk membantu plan pemulihan ekonomi. Walaubagaimanapun, terdapat sedikit kebimbangan daripada para pelabur tentang kesan penurunan kuasa membeli Yen. Daisuke Karakama, Ketua Ekonomi pasaran Mizuho Bank berkata, setelah tinjauan dibuat oleh Unit Ukur Korporat Reuters, lebih daripada 90% eksekutif di 400 buah syarikat di Jepun mahu melihat kadar tukaran Yen kepada Dollar Amerika adalah dalam lingkungan $90-$110. Hanya 5% sahaja mahukan Yen melemah melebihi $110.

Yen lemah dilihat sebagai rahmat bagi pengeksport Jepun, yang mana keuntungan telah meningkat apabila barang-barang mereka menjadi lebih murah dan lebih menarik di pasaran luar negara. Ia juga baik buat pembuat dasar untuk mencari peluang mengalahkan deflasi. “Terdapat faktor-faktor positif dan negatif yang datang dari yen yang lebih lemah, tetapi saya akan berkata pencapaian sasaran inflasi 2% yang perlu diutamakan, kerana deflasi telah menjadi isu yang paling buruk bagi ekonomi Jepun sejak 17 tahun lalu,” kata Junko Nishioka, Ketua Ekonomi di RBS Sekuriti Jepun.

“Tetapi yen yang lebih lemah akan meningkatkan kos import dari luar negara, dan akan merosakkan status pendapatan pengimport Jepun,” katanya.

yen-usd

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat