Villeroy Dedah: ECB Sedia Kurang Kadar Faedah Pada Skala Besar-Besaran?

125

Bank Pusat Eropah (ECB) mempunyai banyak ruang untuk pengurangan kadar faedah dan jangkaan pasaran semasa untuk pelonggaran dalam jangka masa panjang adalah wajar, kata penggubal dasar ECB Francois Villeroy de Galhau dalam satu wawancara dengan akhbar pada hari Isnin.

Selepas pengurangan kadar pertama bulan hadapan yang Villeroy gambarkan sebagai “kesepakatan yang telah dicapai”. Perdebatan dalam kalangan penggubal dasar ECB masih terbuka mengenai seberapa cepat dan sejauh mana untuk terus melonggarkan polisi selepas itu.

Villeroy, yang juga gabenor bank pusat Perancis, berulang kali menyatakan keperluan bagi ECB untuk mengamalkan pendekatan “keupayaan maksimum” selepas bulan Jun. Dalam satu wawancara dengan akhbar Jerman, Boersen Zeitung, beliau menolak cadangan bahawa ECB sepatutnya hanya mengurangkan kadar sekali setiap suku tahun apabila ramalan ekonominya dikemas kini, yang akan mengecualikan langkah pada bulan Julai.

“Saya tidak mengatakan bahawa kita harus komited pada bulan Julai, tetapi sebaik-baiknya kita kekalkan kebebasan kita dalam menentukan masa dan kadar kecepatan pengurangan kadar faedah,” tambah Villeroy.

Melihat kepada perdebatan mengenai jangka pendek, penganalisis pasaran yang kerap ditinjau oleh ECB menjangkakan ia akan mengurangkan kadar utamanya dari semasa ke semasa kepada 2%, yang Villeroy gambarkan sebagai “tidak  munasabah”. “Ini tidak bermakna kita harus mencapai kadar ini, tetapi dengan kadar kemudahan deposit sebanyak 4%, kita mempunyai ruang yang signifikan untuk pengurangan kadar,” tambah beliau.

Peningkatan dalam indikator gaji utama zon Eropah minggu lalu mendorong beberapa ketidakpastian ke dalam prospek, tetapi beberapa penggubal dasar cepat menekankan bahawa data tersebut tidak sepatutnya ditafsirkan secara berlebihan. “Bagi saya, inflasi perkhidmatan lebih penting daripada gaji,” kata Villeroy.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat