Vincent Tan Didakwa Dengan Aktiviti ‘Insider-Trading’ Berkaitan Projek ECRL?

1,267

Tan Sri Vincent Tan dikatakan akan menjual keseluruhan pegangan sahamnya dalam syarikat T7 Global Berhad berikutan kontroversi yang mengaitkan beliau sebagai kroni Tun Dr Mahathir dalam Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

 

Sebab penjualan tersebut adalah untuk membersihkan dirinya daripada kontroversi berikutan keputusan kerajaan yang berkemungkinan meneruskan projek ECRL tersebut. Untuk pengetahuan anda, kerajaan sebelum ini berhasrat untuk membatalkan projek ini kerana didakwa menelan belanja yang terlalu tinggi meskipun projek fasa pertama telah 15% disiapkan.

 

Beberapa portal laman web dalam negara sebelum ini mendakwa keputusan kerajaan untuk meneruskan projek ECRL adalah bersifat berkepentingan kepada sesetengah kroni kerajaan Pakatan Harapan. Alasan yang dikemukakan adalah tindakan Vincent membeli pegangan dari syarikat T7 Global yang didakwa sebagai salah sebuah syarikat kontraktor dalam projek ECRL.

 

Vincent dilaporkan telah membeli 21 juta unit saham syarikat penyedia perkhidmatan kejuruteraan itu baru-baru ini yang menimbulkan kontroversi di media sosial. Disebabkan hal ini, beliau telah menjual sebahagian 5.01% daripada pemilikannya dalam T7 Global pada Isnin dan berhasrat untuk melepaskan keseluruhan pegangannya dalam syarikat itu dalam masa terdekat.

 

Sebelum penjualan saham tersebut, Vincent Tan adalah pemegang saham kedua terbesar syarikat selepas Timbalan Pengerusi Eksekutifnya, Tan Sri Tan Kean Soon yang memiliki 11.28 peratus kepentingan.

 

Tuduhan Berniat Jahat Memburukkan Beliau dan Kerajaan

Susulan tindakan menjual sebahagian daripada pegangannya dalam T7 Global, Vincent berharap dapat mengakhiri kontroversi mengenai perkara ini.

 

Beliau menyifatkan laporan berita palsu sebelum ini adalah berniat buruk untuk memalukan beliau dan kerajaan di mana beliau mendakwa pembelian saham T7 Global adalah kerana mengenali pemegang saham utama syarikat ini. Tambahnya, ia juga adalah pelaburan jangka panjang dalam industri perkhidmatan minyak dan gas kerana kedudukan syarikat tersebut yang baik.

 

Nampaknya, isu ini tidak berkahir begitu sahaja, apabila terdapat dakwaan ‘insider-trading’ berhubung keputusan kerajaan meneruskan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang dikeluarkan oleh Nasrudin Hassan, Ketua Penerangan PAS.

 

Dakwaan Insider-Trading Dalam Projek ECRL

Nasrudin mendakwa kerajaan telah mencipta peluang baru dalam pasaran modal ketika pelabur asing sedang menarik dana pelaburan mereka dari bursa Malaysia.

 

Sememangnya terdapat kejatuhan kepada harga saham terutamanya kepada syarikat-syarikat yang terlibat dalam projek ECRL semasa kerajaan mengumumkan untuk membatalkan projek tersebut. Sudah tentu syarikat-syarikat ini terkesan kerana pada mulanya saham-saham mereka mendapat permintaan tinggi semasa pentadbiran Najib Razak.

 

Oleh itu, Nasrudin mendakwa keputusan untuk meneruskan projek ini berkemungkinan menjadi peluang untuk membuat keuntungan kepada sesetengah pihak yang mengetahui dasar kerajaan.

 

Walaubagaimanapun, ini hanyalah dakwaan sesetengah pihak, dan belum terbukti benar. Isu ini akan terus diperhatikan dengan teliti dari masa ke semasa.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat