Visa & Mastercard Sekat Rusia! Muncul Pula ‘UnionPay’ China Sebagai Solusi!

2,392

Rusia semakin tersepit selepas Visa dan Mastercard mengambil keputusan untuk menyekat pengaksesan negara itu.

Sedia maklum, beberapa minggu yang lalu Rusia telah menceroboh Ukraine setelah presidennya, Vladimir Putin memberi isyarat peperangan sejak 28 Januari lalu.

Peperangan tersebut masih berlanjutan sehingga ke hari ini dan tiada tanda untuk Rusia berundur.

Rentetan daripada itu, Kesatuan Eropah (EU) melancarkan peperangan terhadap ekonomi Rusia dengan sekatan pengaksesan 7 bank tempatan terhadap SWIFT.

Tindakan tersebut menarik perhatian Visa, Mastercard, dan PayPal untuk turut berbuat demikian.

Pun begitu, bank pusat Rusia menawarkan alternatif kepada seluruh penduduk melalui kehadiran sistem UnionPay milik China.

Difahamkan peminjam tempatan boleh menggunakan sistem tersebut kerana ia merentasi seluruh dunia.

Sebagai rekod, UnionPay dibangunkan pada 20 tahun lalu dan kini telah beroperasi di lebih 180 negara.

Bank pusat Rusia juga tidak menafikan sebarang potensi kerjasama dengan UnionPay untuk menubuhkan sistem pembayaran tempatan terbaharu.

Pada masa yang sama, Kraken dan Binance juga telah mengadakan sekatan pengaksesan terhadap beberapa pihak tertentu di Rusia. Manakala Bithumb dan Upbit telah pun laksanakan sekatan penuh terhadap seluruh Rusia.

Mungkin disebabkan terlalu banyak entiti pembayaran kewangan sudah menarik diri dari Rusia, pasaran kripto juga menunjukkan penyusutan, lagi-lagi selepas Timbalan Presiden Ukraine, Mikhail Fedorov menggesa bursa kripto seluruh dunia laksanakan sekatan terhadap negara itu.

Ramai menjangkakan penduduk Rusia beralih kepada mata wang kripto kerana teknologinya yang tidak dikawal oleh mana-mana pusat dan pengaksesannya tiada sempadan.

Bagaimanapun, Bitcoin (BTC) mencatatkan penyusutan lebih 15% dari paras $45,429 pada 2 Mac kepada $38,498 ketika artikel ini ditulis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat