Perang Rusia-Ukraine Reda, Adakah Ini Isyarat Positif Pasaran Kripto?

1,152

Pasaran kripto pada pagi ini memaparkan isyarat yang positif, barangkali terkait dengan hubungan dingin Rusia-Ukraine yang mula reda.

Ketika penulisan artikel ini, Bitcoin (BTC) mencatatkan nilai dagangan $44,108.58, meningkat 3.57% dalam 24 jam, diikuti dengan pasaran altcoins: bermula dengan Ethereum (ETH) meningkat hampir 8%, didagangkan pada $3,146, Solana (SOL): $103.11 (+6.3%), Polkadot (DOT): $19.92 (+6.7%), XRP: $0.84 (+4%), Cardano (ADA): $1.09 (+4.3%), dan Dogecoin (DOGE): $0.14 (+3.2%).

Sejak daripada awal Januari lagi pasaran kripto menunjukkan ketidakstabilan harga walaupun lambakan pelabur institusi sudah menyertai ruang ini.

Pada masa yang sama, pertumbuhan minat terhadap non-fungible token (NFT) dan metaverse sepatutnya turut mendorong lonjakan harga aset kripto, tetapi sebaliknya berlaku mengundang pertanyaan apa sebenarnya yang terjadi dengan pasaran ini?

Perang Rusia – Ukraine

  • 28 Januari, presiden Rusia – Vladimir Putin mendedahkan potensi peperangan antara negaranya dengan Ukraine.
  • Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden sahkan kenyataan Putin.
  • Krisis terkini bermula apabila media barat memesong cerita sebenar, menuduh Rusia mahu merampas Ukraine.
  • Sedangkan AS dan United Kingdom (UK) berbalah mahu merampas Donbass di tenggara Rusia.
  • Putin menjelaskan bahawa Rusia tiada perancangan untuk menyerang Ukraine dan AS sebenarnya sedang menggunakan negara itu untuk menyekat kemajuan Rusia.
  • Tetapi jika Ukraine bersetuju untuk menyertai North Atlantic Treaty Organization (NATO), Rusia tidak teragak-agak untuk menyerang negara itu.
  • NATO terdiri daripada 30 negara: Belgium, Kanada, Denmark, Perancis, Iceland, Itali, Luxembourg, Netherlands, Norway, Portugal, North Macedonia, UK, dan AS.
  • Ukraine, Bosnia, Herzegovina, dan Georgia pula menunjukkan minat untuk sertai NATO.

Kaitan Peperangan Dengan Pasaran Kripto

Insiden ini bukan sahaja memberi impak kepada pasaran kripto tetapi juga pasaran saham, komoditi seperti emas dan minyak, dan mata wang. Tidak hairanlah mengapa inflasi turut mencatatkan peningkatan.

Tetapi ketidaktentuan harga kripto yang berpanjangan ini barangkali disebabkan oleh tindakan Ukraine yang menggunakan Bitcoin untuk menyokong peperangan dengan Rusia.

Data daripada syarikat analitik blockchain, Elliptic, sumbangan dilakukan adalah daripada entiti persendirian termasuk daripada sumbangan luar negara kerana kripto tidak memerlukan perantara.

Difahamkan setakat 8 Februari, pertubuhan sukarela Ukraine telah menerima sumbangan dalam bitcoin bernilai $570,000 sejak konflik 2014 dan mencatatkan sumbangan tertinggi sejak 2021.

Bagaimanapun, semalam Putin memutuskan untuk tidak berperang di Eropah tetapi ada syarat yang perlu dipenuhi demi memastikan keselamatan Kremlin.

Adakah ini isyarat positif untuk pasaran kripto?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat