Walaupun Kes Baru Covid-19 Melonjak, Trump Tekad Tidak Mahu ‘Lockdown’ Lagi

639

Ketika kes baru jangkitan coronavirus terus merekodkan kenaikan di beberapa negeri, Presiden Donald Trump tegas dengan pendiriannya bahawa Amerika Syarikat tidak akan ditutup lagi.

Dalam satu wawancara bersama Fox News, Trump memberitahu bahawa pentadbirannya tidak akan menutup negara itu lagi, dan untuk melakukan sedemikian adalah tidak perlu.

Tambah beliau lagi, penutupan berskala besar tidak diperlukan memandangkan negara itu kini berada dalam keadaan yang sangat baik dan mereka juga bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan buruk yang mungkin terjadi.

Ini kerana kerajaan persekutuan dikatakan telah bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk memastikan bahawa mereka mempunyai peralatan dan bekalan perubatan yang mencukupi, termasuk ventilator.

Beliau juga mendakwa bahawa jumlah kematian akibat wabak coronavirus mungkin meningkat 10 kali ganda lebih tinggi jika pentadbirannya tidak melakukan tindakan yang tepat pada awalnya.

Sejak hujung minggu Memorial Day dan pelonggaran sekatan di seluruh negara, kes jangkitan di Amerika Syarikat telah meningkat, terutama di Selatan dan Barat, di mana hanya terdapat beberapa kes direkodkan sebelum ini. Texas melaporkan 2,793 kemasukan ke hospital pada Rabu, yang juga merupakan satu rekod tertinggi.

Bandar New York, yang pernah menjadi pusat wabak coronavirus, akan memulakan fasa pembukaannya semula pada hari Isnin, menurut Gabernor Andrew M. Cuomo. Di bawah Tahap 2, salon dan kedai gunting rambut akan dibenarkan untuk dibuka semula, dan restoran dapat menawarkan tempat makan di luar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat