Walaupun Terpaksa, EU Sediakan Juga Rancangan Sekat Minyak Rusia

262

Pegawai Eropah dilaporkan sedang merangka rancangan untuk sekatan ke atas produk minyak Rusia di tengah-tengah tekanan yang meningkat daripada sekutu Baratnya yang lain.

Pada awal bulan ini, Kesatuan Eropah (EU) telah bersetuju untuk menyekat arang batu Rusia dengan tempoh peralihan selama empat bulan untuk menghentikan tempahan yang sedang berjalan.

Susulan itu, mereka mungkin akan mengguna pakai langkah yang sama terhadap minyak Rusia, yang dikatakan untuk memberi lebih masa kepada Jerman untuk mencari pembekal alternatif.

Menurut laporan The New York Times, mereka dijangka akan membuat rundingan mengenai cadangan tersebut secepatnya selepas pusingan akhir pilihan raya Perancis pada 24 April untuk memastikan kesan ke atas harga tenaga tidak menjejaskan peluang Emmanuel Macron memenangi jawatannya semula.

EU, yang telah mengenakan lima pusingan sekatan kewangan yang semakin keras terhadap Rusia sejak pencerobohan bermula pada 24 Februari, berada di bawah tekanan hebat oleh sekutu yang menggesa untuk menekan Kremlin melalui import minyaknya.

Setakat ini, blok itu masih mengekalkan import gas dari Rusia kerana ia terlalu kritikal kepada ekonomi utama Eropah, iaitu Jerman.

Jerman dan Hungary antara negara yang menolak untuk mengenakan pengharaman terhadap sektor tenaga Rusia kerana kebergantungan Eropah yang sangat tinggi.

Rusia ialah pembekal minyak terbesar EU, menyediakan blok itu dengan stau perempat daripada import minyak dan produk petroleumnya pada 2020.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat