WTO : Apakah Maksud Di Sebalik 3 Huruf Berkuasa Ini?

974

Kini, dunia digemparkan dengan perang dagang yang meletus antara dua negara kuasa besar, Amerika Syarikat dan China. Oleh yang demikian, isu tersebut telah berlarutan dan dikemukakan kepada World Trade Organization (WTO).

Kita banyak didedahkan dengan WTO tidak kira dalam media massa atau pun media cetak. Tapi, adakah anda tahu apa yang dimaksudkan dengan WTO dan fungsinya?

World Trade Organization (WTO) atau dikenali sebagai Pertubuhan Perdagangan Dunia merupakan sebuah institusi antarabangsa yang mengawal perdagangan global antara negara-negara yang menggantikan General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) yang diwujudkan pada tahun 1947 selepas Perang Dunia II.

Pertubuhan ini berdasarkan perjanjian yang ditandatangani oleh majoriti negara perdagangan dunia yang merangkumi 164 ahli.

Selain itu, fungsi utama yang dijalankan oleh WTO ialah untuk membantu pembekal barangan dan perkhidmatan, pengeksport dan pengimport dalam melindungi dan menguruskan perniagaan mereka.

Organisasi berkenaan juga menyediakan platform untuk ahli-ahlinya berunding dan menyelesaikan isu-isu perdagangan yang tercetus dengan memainkan peranan membuka ruang komunikasi antara mereka.

Sebagai contoh, WTO telah mengurangkan sekatan dan meningkatkan aktiviti perdagangan dalam kalangan negara anggota. Namun begitu, sekatan perdagangan masih diterima pakai dalam konteks global. Jadi, WTO bertindak untuk mengadakan rundingan yang memberi manfaat kepada ekonomi dunia.

Setelah selesai rundingan dan perjanjian dimaterai, WTO akan menawarkan diri sebagai orang tengah jika berlaku pertikaian pada masa akan datang.

Tiada rundingan, pengantaraan atau penyelesaian boleh dilaksanakan tanpa perjanjian WTO. Perjanjian ini menguatkuasakan undang-undang perdagangan antarabangsa yang dikawal selia oleh organisasi tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat