Youtube Kerajaan Korea Selatan Kena Hack, Video Kripto Elon Musk Dimainkan

165

Saluran YouTube rasmi kerajaan Korea Selatan menjadi sasaran penggodam dengan menyiarkan video bertemakan mata wang kripto bersama Elon Musk, individu terkaya dunia dan juga seorang peminat kripto.

Buktinya, tajuk saluran pada tapak perkongsian video tersebut berjaya ditukar kepada “Spacex Invest” pada awal pagi hari sabtu.

Malah, penyiaran siaran mata wang kripto secara langsung telah memaparkan wawancara dengan Elon Musk, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX.

Menurut jurucakap Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan Republik Korea, pekerja jabatan yang bertanggungjawab menguruskan akaun YouTube tersebut mula menyedari situasi yang berlaku pada jam 6 pagi.

Rentetan itu, semua pihak segera melaksanakan langkah keselamatan serta mengawal semula saluran sekitar jam 7:20 pagi.

Dijelaskan juga, spekulasi utama yang dapat dibuat ialah ID dan kata laluan telah diambil lantaran Google iaitu syarikat induk YouTube mengesahkan bahawa saluran tersebut digodam.

Oleh demikian, syarikat tersebut dalam proses untuk membuat penyiasatan dengan lebih teliti mengenai isu penggodaman yang berlaku supaya masalah sama tidak berulang.

Selain daripada insiden penggodaman yang dinyatakan, saluran YouTube diselenggara oleh Pertubuhan Pelancongan Korea (KTO) turut digodam awal minggu ini.

Saluran yang mempunyai lebih 500,000 ahli itu telah disasarkan oleh penggodam pada hari Khamis dan pada hari berikutnya. Oleh demikian, Google segera melumpuhkan akses kepada akaun sejurus selepas pengesanan aktiviti luar biasa dikesan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat