2 Data Terbaru GDP & Tuntutan Pengangguran Jadi Tumpuan! Ini Apa Yang Perlu Diketahui Trader

484

Permohonan pertama untuk faedah pengangguran di AS menurun pada minggu lalu, ini secara tidak langsung dapat meredakan kebimbangan terhadap perubahan ketara dalam pasaran buruh.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran menurun sebanyak 6,000 kepada 233,000 yang disesuaikan mengikut musim untuk minggu berakhir 22 Jun, lapor Jabatan Buruh pada hari Khamis. Data tuntutan termasuk Hari Juneteenth, cuti baharu. Tuntutan pengangguran cenderung menjadi tidak stabil sekitar cuti umum.

Tuntutan tersebut telah meningkat di atas julat 194,000-243,000 pada  tahun ini.

Ahli ekonomi berbelah bahagi sama ada peningkatan terkini dalam tuntutan menunjukkan peningkatan pemberhentian kerja atau pengulangan ketidaktentuan yang dialami pada masa yang sama tahun lalu.

Tuntutan kekal pada paras rendah yang bersejarah dan sedang dipantau dengan teliti untuk melihat tanda-tanda sama ada majikan memberhentikan lebih ramai orang kerana ekonomi perlahan sebagai tindak balas kepada kenaikan kadar faedah sebanyak 525 mata asas yang dilaksanakan oleh Federal Reserve sejak 2022 untuk mengawal inflasi.

Kerajaan mengesahkan dalam laporan berasingan pada hari Khamis bahawa pertumbuhan ekonomi sederhana dengan ketara pada suku pertama.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) meningkat pada kadar tahunan yang disemak sedikit naik sebanyak 1.4% pada suku terakhir, lapor Biro Analisis Ekonomi Jabatan Perdagangan dalam anggaran ketiga KDNK untuk suku Januari-Mac.

Pertumbuhan sebelumnya dianggarkan pada kadar 1.3%. Ekonomi berkembang pada kadar 3.4% pada suku keempat.

Bank pusat AS telah mengekalkan kadar faedah semalaman penanda aras dalam julat semasa 5.25%-5.50% sejak Julai lalu.

Bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu pertama bantuan, sebagai penunjuk pengambilan pekerja, meningkat sebanyak 18,000 kepada 1.839 juta yang disesuaikan mengikut musim pada minggu berakhir 15 Jun, berdasarkan laporan tuntutan. Data tuntutan berterusan merangkumi tempoh di mana kerajaan meninjau isi rumah untuk kadar pengangguran bulan Jun.

Kadar pengangguran meningkat kepada 4.0% pada bulan Mei buat kali pertama sejak Januari 2022. Namun, kebanyakan ahli ekonomi tidak melihat kadar pada tahap semasa sebagai ancaman kepada pasaran buruh, dengan alasan bahawa peningkatan tersebut tertumpu dalam kalangan kumpulan umur 35-44, pendatang baru-baru ini, dan industri tertentu.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat