‘Biasanya bila benda naik ni kita suka, tapi kali ni punya naik tak ok lah matt.’
Indeks harga pengguna (CPI) Malaysia menyaksikan peningkatan sebanyak 2.2% kepada 125.6 berbanding 122.9 yang dicatat pada Mac 2021.
Perkara tersebut disahkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia pada 22 April 2022, seterusnya menandakan bahawa kadar purata inflasi telah meningkat 2.2% bagi tempoh Januari 2011 hingga Mac 2022 melepasi paras 1.9%.
Menerusi kenyataan Ketua Ahli Perangkaan, Datuk Dr Mohd Uzir Mahidin, antara penyumbang utama kepada peningkatan tersebut adalah disebabkan lonjakan 4% tahun ke tahun bagi kumpulan makanan dan minuman tidak beralkohol.
Terangnya, kumpulan makanan terus menjadi penyumbang utama kepada inflasi dan lonjakan tersebut adalah disebabkan peningkatan komponen makanan rumah sebanyak 4.3% berbading 4.1% pada bulan lalu.
Tambahnya, sub-kumpulan makanan seperti daging juga berterusan menjadi penyumbang kenaikan inflasi makanan sebanyak 7.6% pada Mac 2020, di mana ayam meningkat 10.5% sementara daging lembu mencanak 4.3%.
Antara kumpulan lain pula adalah seperti beritkut:
- Kumpulan perabot, perkakasan rumah dan penyelenggaraan rumah catat 3%.
- Kumpulan restoran dan hotel catat 2.0%.
- Kumpulan pengangkutan catat 2.6%.
- Kumpulan kepelbagaian barang dan perkhidmatan naik 1.9%.
- Kumpulan perkhidmatan reaksi dan kebudayaan tambah 1.1%.
- Kumpulan perumahan (air, eletrik dan bahan api lain) dan pendidikan canak 0.9%.
- Kumpulan kesihatan lonjak 0.2%.
Sementara itu, asas bulanan CPI Mac 2022 mencanak 0.3% ekoran pertumbuhan pada kumpulan pengangkutan pada 1.1% dan kumpulan kepelbagaian barang serta perkhidmatan pada 0.6%.
Teras inflasi pula memperlihatkan lonjakan sebanyak 2% tahun ke tahun pada Mac 2022 dengan indeks pengangkutan merekodkan peratusan terbesar sebanyak 3.9%.