4 Perkara Tumpuan Yang Berlaku Dalam Pasaran Kewangan Pada Hari Ini!

511

1. Harga Minyak Meningkat Berikutan Ketegangan Di Timur Tengah.

Harga minyak naik sekitar 2% semalaman berikutan tidak terdapat tanda-tanda bahawa ketegangan di Timur Tengah semakin pudar.

Perdana Menteri UK dijadualkan akan mengadakan mesyuarat tergempar pada hari ini selepas kapal tangki milik negara UK di rampas oleh Iran di kawasan Teluk.

Keputusan ini akan menjadi keputusan terpenting terakhirnya sebelum berundur Rabu ini.

2. Ahli The Fed Eric Rosengren Menyatakan Tiada Sebab Untuk Mengurangkan Kadar Faedah.

Presiden Fed Boston, Eric Rosengren membuatkan pasaran terpaksa menilai semula jangkaan mereka berkenaan pelonggaran dasar dari bank pusat A.S pada mesyuarat 30-31 Julai ini.

Rosengren menyatakan bank pusat seperti ECB atau BOJ berkemungkinan mempunyai alasan untuk pelonggaran kadar faedah namun tidak perlu untuk AS.

3. Pasaran Saham AS Melonjak Naik – Laporan Pendapatan Syarikat Dalam Tumpuan.

Bursa pasaran hadapan Wall Street melonjak sedikit daripada paras kemerosotan minggu lepas.

Pasaran akan memberi tumpuan pada laporan pendapatan syarikat yang akan dikeluarkan pada minggu ini seperti syarikat Halliburton dan RPM International.

4. Matawang Pound Berada dalam Tekanan.

Ekonomi Britain kini terus dilanda kemerosotan, risiko ketidaktentuan politik berkaitan isu Brexit yang terus mendominasi faktor penurunan pada dagangan Pound Sterling dalam pasaran kewangan.

Ahli Parti Konservatif bakal mengundi untuk pemilihan calon sama ada Boris Johnson atau Jeremy Hunt yang manggantikan Theresa May dan keputusan dijadualkan diumumkan pada esok hari. Pada Rabu, Perdana Menteri Britain yang baru sudah bersedia untuk berada di pejabat beliau.

Philip Hammond dan David Gauke telah mengatakan pada hari Ahad bahawa mereka tidak dapat menyokong pengeluaran UK dari Kesatuan Eropah tanpa perjanjian. Pada hari ini Alan Duncan telah mengundur diri dari jawatan menteri.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat