8 Berita Data Ekonomi Penting Tumpuan Pasaran Minggu Ini (13-17 Jun 2022)

558

Berikut merupakan sebahagian daripada data-data ekonomi penting yang bakal menjadi tumpuan pasaran sepanjang minggu ini.

Data Pekerjaan UK (Selasa 2.00 Petang): Pasaran menjangkakan laporan pekerjaan UK untuk bulan Mei mencatatkan bacaan lebih baik berbanding sebelumnya. Angka yang positif bakal memberi sokongan untuk Pound memulih semula minggu ini.

Data Indeks Harga Pengeluar AS (Selasa 8.30 Malam): Turut memberi isyarat untuk kadar inflasi di Amerika Syarikat, bacaan indeks harga pengeluar (PPI) yang meningkat akan menguatkan lagi keyakinan pelabur untuk bank pusat meningkatkan pengetatan dasar monetari.

Data Jualan Runcit AS (Rabu 8.30 Malam): Menjadi tumpuan seterusnya terhadap pergerakan US dolar adalah terarah kepada kadar jualan runcit di Amerika Syarikat untuk bacaan bagi bulan Mei. Jangkaan bagi angka yang meningkat akan terus menyokong US dolar.

Mesyuarat FOMC (Khamis 2.00 Pagi): Tumpuan utama pada minggu ini adalah pada keputusan mesyuarat FOMC untuk pelabur nantikan sama ada Federal Reserve (Fed) bakal meneruskan kenaikan kadar faedah yang agresif lagi kali ini. Selepas dinaikkan kepada 1.00%, kadar faedah dijangka akan dinaikkan lagi kepada 1.50%.

Data Pekerjaan Australia (Khamis 9.30 Pagi): Selepas penyusutan ketara pada April, pertambahan pekerjaan untuk bulan Mei di Australia dijangka untuk meningkat semula namun masih pada paras yang rendah sekitar 25,000. Kadar pengangguran pula diunjurkan menurun daripada 3.9% kepada 3.8%.

Mesyuarat Polisi Bank Pusat Switzerland (Khamis 3.30 Petang): Seperti bank pusat Jepun, Swiss National Bank (SNB) juga dilihat akan terus mengekalkan kadar faedah di paras rendah tidak berubah, tidak akan mengikuti jejak langkah bank-bank pusat lain yang sedang giat meningkatkan kadar lebih agresif.

Mesyuarat Polisi Bank Pusat England (Khamis 7.00 Petang): Bank of England (BOE) dijangka untuk menaikkan kadar faedah 25 mata asas untuk mesyuarat kali ini, daripada 1.00% kepada 1.25%. Pound dijangka akan meningkat pada reaksi awal pengumuman keputusan mesyuarat tersebut.

Mesyuarat Polisi Bank Pusat Jepun (Jumaat): Pasaran sebelum ini telah menerima beberapa isyarat bahawa Bank of Japan (BOJ) akan terus mengekalkan dasar monetari yang longgar untuk menyokong ekonomi Jepun.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat